The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

[EURACTIV]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Δείτε τις διαθέσιμες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες: English German,  Spanish, Czech.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Έξοδος για το Εργατικό Κόμμα: Επτά βουλευτές παραιτήθηκαν από το Εργατικό Κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θέση του ηγέτη Jeremy Corbyn αναφορικά με το Brexit. Πρόσφατοι ισχυρισμοί για αντισημιτισμό εναντίον του κόμματος αποτέλεσαν επίσης καταλυτικό παράγοντα.

Ο Corbyn δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση, ενώ ο Σκιώδης Καγκελάριος John McDonnell ανέφερε ότι είναι καλύτερο για τα μέλη με αντίθετες απόψεις να παραμείνουν στο κόμμα και να «μάχονται από τη γωνιά τους».

Και οι επτά Βουλευτές υποστηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα όσον αφορά τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Πλέον θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητα μέλη. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Οι σοσιαλιστές «μπροστά» στις κάλπες: Οι ισπανοί σοσιαλιστές (PSOE) προηγούνται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις για τις αιφνιδιαστικές εκλογές της 28ης Απριλίου. Έκθεση για τη συντηρητική καθημερινή εφημερίδα La Razón δείχνει νίκη των σοσιαλιστών, αλλά υποστηρίζει ότι μια συντηρητική Ανδαλουσιανή συμμαχία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος (EPP), του Ciudadanos (ALDE) και του Vox (ακροδεξιά) θα μπορούσε να μπει στο δρόμο τους εάν οι τελευταίοι συγκεντρώσουν τις προβλεπόμενες 188 θέσεις .

Μια άλλη δημοσκόπηση, η οποία διεξάγεται από την Metroscopia για την αριστερή εφημερίδα 20 Minutes, προβλέπει επίσης νίκη για το PSOE, αλλά αμφισβητεί την πιθανότητα μιας τριμερούς συντηρητικής κυβέρνησης. (Fernando Heller, EuroEFE.EA.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Κινητοποίηση ενάντια στον αντισημιτισμό: Δεκατέσσερα πολιτικά κόμματα και ενώσεις έχουν καλέσει σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη χώρα για την Τρίτη το βράδυ. Η πρόσκληση ακολούθησε την αντισημιτική συμπεριφορά εκ μέρους των κίτρινων γιλέκων εναντίον του Γάλλου φιλόσοφου Alain Finkielkraut το περασμένο Σαββατοκύριακο και μια δραστική άνοδο της τάξεως του 74% των αντισημιτικών περιστατικών πέρυσι στη Γαλλία.

Μαζική απάτη για τη ΚΑΠ στη Γαλλία: Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτήσει 536.500 € πιστώσεων της ΚΑΠ που χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά στη Γαλλία μεταξύ 2015 και 2017 στην Κορσική. Η υπόθεση αφορά έξι άτομα. (Cécile Barbière – EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι ευρωεκλογές έχουν σημασία στην Γερμανία: το 70% των Γερμανών πιστεύει ότι η ψήφος τους στις προσεχείς εκλογές για την ΕΕ έχει σημασία, σύμφωνα με το νέο ευρωβαρόμετρο. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το 47% την άνοιξη του 2016. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΡΩΜΗ

Τα Πέντε Αστέρια προστατεύουν τον Σαλβίνι: Μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας (EFDD) εμπόδισε τη δίκη εναντίον του Matteo Salvini, ζητώντας από τους βουλευτές να μην άρουν την κοινοβουλευτική ασυλία του με αφορμή την υπόθεση Diciotti. Οι γερουσιαστές πρέπει να αποφασίσουν σήμερα εάν ο ηγέτης της Lega πρέπει να αντιμετωπίσει δίκη για φερόμενη κατάχρηση εξουσίας και μάλιστα ενδεχομένως κατηγορίες για απαγωγή μεταναστών.

Αυτονομία για τη Νάπολη: Ο δήμαρχος της Νάπολης, Luigi De Magistris, ανακοίνωσε στο Facebook ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συνολική αυτονομία της πόλης μέχρι το τέλος του έτους. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα και για άλλα αιτήματα για «διαφοροποιημένη αυτονομία» σε ολόκληρη την περιοχή της νότιας Ιταλίας. (Gerardo Fortuna)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής του Visegrad (V4) στην Ιερουσαλήμ όταν ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Yisrael Katz, δήλωσε ότι «οι Πολωνοί θηλάζουν τον αντισημιτισμό με το μητρικό τους γάλα». Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Katz ήταν «ρατσιστικές και απαράδεκτες». Κατά συνέπεια, η σύνοδος κορυφής ακυρώθηκε και οι άλλες χώρες του Visegrad θα διεξάγουν μόνο διμερείς συναντήσεις. (Δημοσιογραφική ομάδα EURACTIV.pl)

 

 ΑΘΗΝΑ

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ή να αργήσει να λάβει μέρος (0,7 – 1 δις) των κερδών ύψους 4,8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters. Το μήλον της έριδος αφορά το νομικό πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ελληνικό κρασί μετράει πολύ: οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού αυξήθηκαν το 2018 χάρη στην υψηλή ευρωπαϊκή ζήτηση: η Γερμανία, η Γαλλία, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Νορβηγία απορρρόφησαν το 87,07% των συνολικών εξαγωγών, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV Ελλάδας Ypaithros.gr. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

 

BRATISLAVA

Μεγάλες προσδοκίες: Το 80% των Σλοβάκων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει κοινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία. Περισσότερο από το 75% δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και να προωθήσει υψηλά επίπεδα διαφάνειας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ανησυχίες για τη διερεύνηση της δολοφονίας του Kuciak: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανησυχούν για πιθανή πολιτική παρέμβαση στη διερεύνηση της δολοφονίας του σλοβάκου δημοσιογράφου Jan Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του. Η RSF επέκρινε επίσης ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που παρέχει στους πολιτικούς το «δικαίωμα στην αντίδραση» στην κριτική κάλυψη. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ακριβά δεδομένα: Η χρήση δεδομένων για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο στην Τσεχία παραμένει η πιο ακριβή στην Ευρώπη. Μια ανάλυση από την Point Topic διαπίστωσε ότι οι Τσέχοι πληρώνουν περίπου €5,7 ανά GB. Η υπουργός Εμπορίου Marta Nováková δήλωσε πως πιστεύει ότι οι τιμές θα πέσουν εφόσον οι άνθρωποι αυξήσουν τη χρήση των δεδομένων τους, προκαλώντας έτσι απλώς περισσότερη κριτική. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Γενικός Εισαγγελέας της ΕΕ: Μετά από κατηγορίες εναντίον της Ρουμάνας υποψήφιας Laura Kovesi, ο φιλελεύθερος ηγέτης Guy Verhofstadt κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της διαδικασίας επιλογής του Γενικού Εισαγγελέα της ΕΕ. Η Kovesi απομακρύνθηκε από την ηγεσία της Ρουμανίας κατά της διαφθοράς, αφού κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας και παραπτώματα.

Ο κ. Verhofstadt δήλωσε «απογοητευμένος από τις επιθέσεις» κατά της Kovesi από τις ρουμανικές αρχές και παρότρυνε το Βουκουρέστι να εγγυηθεί ότι η ίδια θα μπορούσε να συμμετάσχει στις ακροάσεις του ΕΚ. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Ο Μπορίσοφ παρακάμπτει τον αναπληρωτή του: ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανέτρεψε τις μεγάλες αποφάσεις προ των ευρωεκλογών που είχε εισηγηθεί ο δεύτερος στο κόμμα του (GERB), Tzvetan Tzvetanov. Ο Tzvetanov είχε ανακοινώσει τροποποιήσεις στον Κώδικα Εκλογών, καταργώντας την προτιμησιακή ψήφο, και ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC), η θητεία της οποίας έχει λήξει, θα διατηρηθεί. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την απουσία του και ότι θα εκλεγεί νέα ΚΕΑ και θα διατηρηθεί η προτιμησιακή ψήφος. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

LJUBLJANA

Η Σλοβενία ​​προχωρά σε μηνύσεις ιταλικών εταιρειών: Η Σλοβενία ​​θα ασκήσει δίωξη σε έξι ιταλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κοντά στα σύνορα, οι οποίοι χρησιμοποιούν συχνότητες που ανήκουν στη Σλοβενία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται για περισσότερο από δέκα χρόνια και ότι οι Ιταλοί δεν έδειξαν καμία διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

 ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Συλλήψεις περισσότερων από 40 παράνομων μεταναστών: η κροατική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα στο Gračac, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίοι μετέφεραν περισσότερους από 40 παράνομους μετανάστες σε φορτηγό με σλοβενικές πινακίδες. Η σύλληψη  αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συλλήψεις των τελευταίων μηνών.

Ευκολότερη διαχείριση των δεδομένων γης: Το “Land Register Management”, ένα έργο ύψους 3 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών κρατικών φορέων, ανέφερε η κυβέρνηση. Η κροατική δημόσια διοίκηση έχει λάβει συχνές πεικρίσεις για την έλλειψη σωστά καταχωρημένων στοιχείων για τη γη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Οι κυβερνητικές συνομιλίες ξεκινούν: Μετά από έντονη συζήτηση, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων εθνικών κομμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Κροάτες, Σέρβοι, Βόσνιοι) άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι Βόσνιοι θέλουν να λάβουν εγγυήσεις ότι οι υπουργοί της Σερβίας δεν θα μπορούν να αποκλείσουν το εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Τέλος για τα τέλη περιαγωγής στα Δυτικά Βαλκάνια (WB); : Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία, Mariya Gabriel, αναμένει την υπογραφή της Περιφερειακής Συμφωνίας Περιαγωγής για τα Δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής των ΔΒ στις 4-5 Απριλίου στο Βελιγράδι. Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας ανέφερε ότι η περιαγωγή στην περιοχή θα είναι ελεύθερη πριν από το καλοκαίρι του 2021. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Zoran Radosavljević και Sam Morgan

Προσαρμογή στα ελληνικά: Σοφία Ελανίδου]

X