Ταγιάνι: «Ως Πρόεδρος θα δώσω μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες»

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv.com ότι θα αγωνιστεί για τις αξίες για τις οποίες ο ίδιος έχει δεσμευτεί στην πολιτική.

Ο Ταγιάνι μίλησε στο δημοσιογράφο της EurActiv.com Σαράντη Μιχαλόπουλο.

Για ποιο λόγο είστε υποψήφιος;

Θα είμαι ένας Πρόεδρος ο οποίος θα αγωνιστεί για τις αξίες για τις οποίες εγώ ο ίδιος έχω δεσμευτεί στην πολιτική. Έχω ήδη υπηρετήσει τους Ευρωπαίους πολίτες στα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ για πάνω από είκοσι χρόνια. Και εξακολουθώ να είμαι αφοσιωμένος, ως επόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Θέλω να εξασφαλιστεί ότι η φωνή του λαού παντού στην ΕΕ ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το ΕΚ είναι η άμεση σχέση με τους πολίτες μας σε εθνικό επίπεδο και θέλω να συνεχίσω να χτίζω αυτές τις γέφυρες. Θα εκπροσωπήσω το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θέτοντας το ευρωπαϊκό δίκτυό μου στην υπηρεσία του θεσμικού οργάνου στο σύνολό του. Θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του Κοινοβουλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη.

Ο Τζιάνι Πιτέλα τάσσεται ανοιχτά ενάντια στη λιτότητα. Ποια είναι η γνώμη σας επ ‘αυτού λαμβάνοντας υπόψη ότι προέρχεστε από την Ιταλία;

Πρέπει να αγωνιστούμε για τη μείωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να αποφύγουμε το σενάριο να αφήσουμς βάρος στους ώμους των γενεών των παιδιών και των εγγονιών μας. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους στο Νότο.

Πρέπει, επίσης, να λειτουργήσουμε προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας, καθώς και των βιομηχανιών μας. Αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω ως συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς είναι και πρέπει να παραμείνει το μοντέλο μας.

Πώς σκοπεύετε να πείσει τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες εταίρους σας ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση;

Ως επόμενος Πρόεδρος, θα αναζητήσω συναίνεση και θα είμαι η φωνή όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουμε έναν κοινό λόγο για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραγκωνιστεί στις διαπραγματεύσεις Brexit. Συμφωνείτε με τον Μάρτιν Σούλτς ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του;

Ως το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από το λαό, έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών των 27 κρατών μελών. Υπό την καθοδήγησή μου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο υπέρ των ευρωπαϊκών λαών. Πιστεύω ο Γκι Φερχόφσταντ έχει κάνει καλή δουλειά στο αρχείο Brexit για λογαριασμό του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τον εορτασμό της Συνθήκης της Ρώμης, τι είναι αυτό που πρέπει να γιορτάσουμε; Και ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα;

Η Συνθήκη της Ρώμης έφερε 60 χρόνια ειρήνης, ευημερίας και ελευθερίας. Μας θυμίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να πάρουμε τίποτα από αυτά τα επιτεύγματα ως δεδομένα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε σταυροδρόμι που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

Αλλά κάθε κρίση στο παρελθόν έχει κάνει την ΕΕ ισχυρότερη και πιο ανθεκτική και είμαι πεπεισμένος ότι θα βγει από αυτό και πάλι ισχυρή. Θα εργαστούμε για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πολιτική δράση.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τα εξωτερικά μας σύνορα, να αναπτύξουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να υπερασπιστούμε τους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ και στο εξωτερικό.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις;

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ, αλλά ανησυχώ για τις πρόσφατες εξελίξεις. Εάν η Άγκυρα θέλει να είναι ένας συνομιλητής της ΕΕ πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου, την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σαφής: έως ότου η Τουρκία σταματήσει τις καταπιέσεις, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν παγωμένες.

Φοβάστε για το μέλλον της Ιταλίας;

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ιταλίας, διότι έχουμε έξυπνους, εργατικούς ανθρώπους που έχουν δεσμευθεί να πάνε την Ιταλία μπροστά. Η Ιταλία είναι ένας από τους ιδρυτές της ΕΕ και η εστία της ευρωπαϊκής ιδέας. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, ως Ιταλοί, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

Τι γίνεται με την άνοδο του Πέπε Γκρίλο;

Οι λαϊκιστές μόνο επισημαίνουν τα προβλήματα, αλλά ποτέ δεν προσφέρουν εφαρμόσιμες λύσεις. Οι άνθρωποι περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δράσεις για την ανησυχία τους, όχι μόνο προπαγάνδα. Είμαι αποφασισμένος να υποβάλω αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του λαϊκισμού στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη νέα διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει βοήθεια στους συνταξιούχους από το δημοσιονομικό πλεόνασμα, τι γνώμη έχετε;

Ο λαϊκισμός και στην Ελλάδα δεν είναι η λύση. Όπως όλοι οι λαϊκιστές, δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί στους ανθρώπους τους τη στιγμή που έρχονται στην εξουσία.

Εάν γίνετε πρόεδρος πώς θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε την «κατάρρευση», όπως είπε ο Πιτέλα, του μεγάλου συνασπισμού;

Δεν υπάρχει κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού. Έχουμε μια σαφή συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας. Το ΕΛΚ υποστήριξε τον Μάρτιν Σούλτς για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρώτο μέρος της θητείας και οι σοσιαλιστές πρέπει τώρα να υποστηρίξει έναν Πρόεδρο του ΕΛΚ για το δεύτερο εξάμηνο. Αν δεν το κάνουν, θα σπάσουν μονομερώς το συνασπισμό.

X