Τα Βαλκάνια «παρακαλούν» τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ

Έντι Ράμα [Tomislav Medak/Flickr]

Όταν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έγραψε στους Times του Λονδίνου σχετικά με τον κίνδυνο του Brexit, το μήνυμά του ήταν σαφές – και εξέφρασε ουσιαστικά και τα άλλα βαλκανικά έθνη που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σας παρακαλώ μην φύγετε».

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φοβούνται για τις επιπτώσεις μιας βρετανικής εξόδου στις δικές τους ελπίδες να προσχωρήσουν στην ομάδα των Βρυξελλών.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα φύγουν ‘από το ραντάρ’ ό,τι και να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Τάνια Μίτσεβιτς, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ, μαζί με την προσφυγική κρίση, την Τουρκία και στη συνέχεια – αν δεν προκύψει και κάτι άλλο – η διεύρυνση και η Σερβία», είπε.

Έξι βαλκανικές χώρες έχουν επίσημα δηλώσει ότι θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά όχι ακόμη για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο έχουν πάρει την υπόσχεση για προοπτική ένταξης όταν είναι έτοιμες.

Ωστόσο, το μπλοκ έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνσης πριν από το 2020, και ακόμη και η ημερομηνία φαίνεται μη ρεαλιστική.

Η ΠΓΔΜ «θα είναι ακόμη πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι είναι τώρα», εάν η Βρετανία πάρει διαζύγιο από την ΕΕ, δήλωσε ο Πέτρε Σιλέγκοφ, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της χώρας από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τροφοδοτώντας τον ευρωσκεπτικισμό

Ενώ οι υπερασπιστές του Brexit βλέπουν την ΕΕ ως ωμή παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία, στα Βαλκάνια την θεωρούν ως φάρο σταθερότητας και ευημερίας.

Ακόμα κι έτσι, ο ενθουσιασμός για την ΕΕ υποχώρησε μετά τα προβλήματα της ευρωζώνης και της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης. Η κρίση των προσφύγων έφερε αυτές τις χώρες στην πρώτη γραμμή, με την αίσθηση ότι δεν υποστηρίζονται από την Ευρώπη.

Το Brexit θα ενισχύσει μόνο αυτά τα συναισθήματα, σύμφωνα με αναλυτές και πολιτικοί.

«Η έξοδος της Βρετανίας θα τροφοδοτήσει ευρωσκεπτικιστικές ιδέες που υπήρχαν πάντα», προειδοποίησε ο υπουργός για τον διάλογο του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι.

Επισήμως, η περιοχή παραμένει σε έντονο επιδίωξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

X