Τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος PiS πέφτουν στο 30%

Support for the ruling Law and Justice dropped to 30%, according to several opinion polls published over the last few days. [Shutterstock / Kamila Koziol]

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έπεσε στο 30%, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η συλλογική υποστήριξη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης παραμένει σταθερά πάνω από το 40%, συχνά κοντά στο 50%, ενώ η ακροδεξιά Συνομοσπονδία συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 10%. 

Σύμφωνα με τον Γιάτσεκ Κουτσάρτσικ, κορυφαίο κοινωνιολόγο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων (ISP) στη Βαρσοβία, το βασικό ερώτημα αφορά την οργάνωση της αντιπολίτευσης ενόψει των επόμενων εκλογών. «Οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν σωστά την εκροή υποστήριξης από το κυβερνών κόμμα», δήλωσε σε συνομιλία του με το Euractiv. «Υπάρχει ένα τεράστιο αντι-PiS εκλογικό σώμα στην Πολωνία, το οποίο πρέπει να οργανωθεί καλά για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα». Ο Κουτσάρτσικ αναφέρεται στις πρόσφατες εκλογές στις οποίες η πλειοψηφία των δημοκρατικών κομμάτων διχάστηκε, επιτρέποντας έτσι στο PiS να κερδίσει τις εκλογές.

Η πολωνική αντιπολίτευση δεν έχει πάρει ακόμη την απόφαση αν θα κατέβει ενωμένη σε ένα μπλοκ ή διαιρεμένη σε πολλαπλά. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζηλεύουν το ένα το άλλο», λέει ο Κουτσάρτσικ, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να ενταχθούν όλοι σε ένα μπλοκ. Στα χαρτιά, φαίνεται ότι οι πιο στενοί σύμμαχοι είναι ο Συνασπισμός Πολιτών υπό τον Ντόναλντ Τουσκ (η Πλατφόρμα Πολιτών, PO, είναι μέλος του ΕΛΚ με μικρότερα φιλελεύθερα και πράσινα κόμματα) και η Πολωνία 2050 του Σίμον Χογουόβνια, ο οποίος μόλις στρατολόγησε μια πρώην ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, την Ρόζα Θουν, για να μεταπηδήσει στην Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μαζί τα δύο αυτά κόμματα απολαμβάνουν 35-40%.

Σύμφωνα με τον Κουτσάρτσικ ωστόσο, τα κόμματα του Τουσκ και του Χογουόβνια δεν είναι τόσο συμβατά όσο το αστικό εκλογικό σώμα του Συνασπισμού Πολιτών και της Αριστεράς (S&D, περίπου 7-9%). «Η Αριστερά στρατολογεί τους ψηφοφόρους της από το PO και αυτό είναι αδελφοκτόνο και για τα δύο κόμματα. Το είδαμε αυτό το 2020 κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι της Αριστεράς εγκατέλειψαν τον υποψήφιο της Αριστεράς [τον ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Μπιεντρόν] για να νικήσουν το PiS, αλλά σήμερα φοβούνται περισσότερο μήπως χάσουν την ταυτότητά τους εντός του ευρύτερου PO». 

Παράλληλα, υπάρχει σχιζοφρένεια και στην Πλατφόρμα Πολιτών. Καθώς οι ηγέτες του PO μιλούν για «τη συντηρητική άγκυρα», «υπάρχει μια κωδικοποιημένη αποστροφή προς την Αριστερά μεταξύ των ηγετών του», λέει ο Κουτσάρτσικ, «και στρέφονται προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Χογουόβνια, προσπαθώντας να  τους προσελκύσουν στο PO». Όλη αυτή η αντιπαλότητα δεν συμβάλλει στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. «Το PO θα μπορούσε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που ο Χογουόβνια παίρνει από το PiS», λέει ο Κουτσάρτσικ.

«Σήμερα το PO, η Αριστερά και η Πολωνία 2050 του Χογουόβνια θα πρέπει να μπουν σε ένα μπλοκ μαζί με το PSL». Το PSL είναι ένα μικρότερο κόμμα του ΕΛΚ αγροτικής προέλευσης, που συγκεντρώνει ποσοστό 5%. «Δεν λειτούργησε το 2019, αλλά η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού-δημοκρατικού μετώπου έχει νόημα», λέει ο αναλυτής.

Μπορεί το PiS να ανακτήσει τη δημοφιλία του στους ψηφοφόρους; Ο Κουτσάρτσικ είναι επιφυλακτικός: «Η κρίση της υποστήριξης στο PiS είναι βαθιά και συνδέεται με την κρίση του κράτους». Αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του PiS είναι τα κονδύλια της ΕΕ, μέρος των οποίων έχει σήμερα μπλοκαριστεί λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου. «Μην προτρέχετε και μην προκαταλαβάνετε», προειδοποιεί ο Κουτσάρτσικ την αντιπολίτευση.

Οι επόμενες εκλογές είναι προς το παρόν προγραμματισμένες για το 2023.

(Piotr Maciej Kaczyński | EURACTIV.pl)