Σύνοδος της Βαλέτα: Άλλο Τραμπ άλλο παραδοσιακές σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκάτ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ [European Council]

Οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα επέμεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μάλτα, όπου οι ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή (3 Φεβρουαρίου) σχολίασαν τα όσα είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι για όλους μας η προστασία της σχέσης μας με τις  Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητές της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και παράλληλα επέκρινε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πρόσφυγες και αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υφίσταται, μέσα από ένα ορισμένο αριθμό δηλώσεων από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η πίεση για το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος. Αλλά ο Ολαντ σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε μια ενιαία, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή άμυνα, το εμπόριο ή τις σχέσεις με τη Ρωσία. «Υπάρχει επίσης η ανάγκη να εξασφαλιστεί η δική μας άμυνα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εμπορικά μας συμφέροντα, όταν αυτά απειλούνται».

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκάτ επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την τωρινή κυβέρνηση. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη Euractiv, ο Μουσκάτ προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα του αντιαμερικανισμού.

Μούσκατ: το όραμα της ΕΕ πρέπει να είναι η κοινωνική Ευρώπη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO / O Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να ηγηθεί, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην πέσουν στην παγίδα του αντιαμερικανισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας στην EURACTIV.com σε μια εφ’όλης …

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ φάνηκαν να σνομπάρουν την προσφορά  της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να αποτελέσει μια «γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ». Η Μέι, η οποία παρακολούθησε μόνο ένα μέρος της άτυπης συνόδου κορυφής, είχε φτάσει στη Βαλέτα με την πρόθεση να ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τη συνάντησή της με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου και έγινε η πρώτη ξένη ηγέτης η οποία επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο μετά από την ορκωμοσία.

Η ταχεία στήριξη της Μέι στον Τραμπ έχει αναστατώσει μια σειρά από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι η στροφή της προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πριν από το Brexit είναι απερίσκεπτη. Η Dalia Grybauskaitė, πρόεδρος της Λιθουανίας, φέρεται να απέρριψε την πρόταση της Μέι. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για μια γέφυρα. Επικοινωνούμε με τους Αμερικανούς στο Twitter », είπε.

Μια μικρή ομάδα ηγετών της ΕΕ επέκριναν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όταν αποκάλεσε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλή για την ΕΕ. Σε επιστολή που απέστειλε στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Τουσκ προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγείρονται από την άνοδο μιας δυναμικής Κίνας, της επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας και των αλλαγών στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι φέρουν την ΕΕ σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ο Τουσκ δήλωσε επίσης στους ηγέτες της ΕΕ στη Μάλτα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει ως πρόεδρος του Συμβουλίου μετά την τρέχουσα θητεία του η οποία λήγει στο τέλος του Μαΐου. «Αφού μίλησα με πολλούς ηγέτες οι οποίοι μου εξέφρασαν την υποστήριξή τους, τους ενημέρωσα ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω το έργο μου. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση όλων των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου) με στόχο να αποστασιοποιηθεί από την επιστολή Τουσκ. Ομοίως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες της ΕΕ ο οποίος προεκλογικά υποστήριξε ανοιχτά τον Τραμπ, υπερασπίστηκε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ιστορική δήλωση ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να βάλει πρώτα τον εαυτό της, δήλωσε ο Ορμπάν. Η αλλαγή, προσέθεσε, θα έρθει σύντομα και η εποχή της πολυμέρειας, θα τελειώσει.

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει σχετικά με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως εκείνων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίοι κλίνουν προς τον Τραμπ, ο Ολάντ, δήλωσε: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι φυσικά μπορούν να το κάνουν».

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μέλλον με τον Τραμπ αν δεν υπάρχει μια κοινή θέση. Αυτό που έχει σημασία είναι η αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ. Δεν πρέπει να φανταζόμαστε ότι υπάρχει κάποιο είδος εξωτερικής προστασίας. Υπάρχει μέσα από την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη δυνατή οδός, γιατί ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία και την κατανομή των βαρών. «Εμείς στη Γαλλία έχουμε μια αμυντική πολιτική. Δεν φοβόμαστε τίποτα … Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίληψη για το μέλλον μας. Αν όχι, δεν θα υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, καθόλου Ευρώπη και καμία δυνατότητα για καθεμία από τις χώρες της ΕΕ χωριστά να είναι σε θέση να ασκήσουν επιρροή στον κόσμο».

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, οι τρεις μεγάλες «φιλοευρωπαϊκές» ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απορρίψουν τον Τεντ Μάλοχ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Personna non grata για το ευρωκοινοβούλιο ο πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ

Οι τρεις μεγάλες «φιλοευρωπαϊκές» ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το κεντροαριστερό Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), και οι φιλελεύθεροι του ALDE, έχουν πάρει τη θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να απορρίψει τον Ted R. Malloch …

Ξεχωριστά, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα απέστειλε επιστολή, στην οποία απευθύνεται στον Τουσκ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ότι ο Μάλοχ δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή και ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως «persona non grata». «Η ΕΕ είναι το πιο επιτυχημένο δημοκρατικό παράδειγμα και ο ίδιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως δούρειο ίππο», δήλωσε πρόσφατα ο Πιτέλα.