Συμμαχία κατά της λιτότητας προωθούν οι χώρες του Νότου

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες σε σύνοδο στο Παρίσι. [Présidence de la République - M. Etchegoyen]

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τους ηγέτες των πέντε χωρών του Νότου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συμμαχία κατά της λιτότητας.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε χθες (4 Αυγούστου) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ηγέτες σε ένα συνέδριο στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Θα επικεντρωθεί στις «κοινές» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο και ιδιαίτερα στη λιτότητα, στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη μετανάστευση.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Μάλτα αναμένεται να συμμετέχουν στο συνέδριο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, όπου θα παραστεί στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ (28-29 Ιουνίου), ο Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Νότου» με στόχο την προώθηση μιας ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα φαίνεται να ακολουθούν την ίδια γραμμή, ιδιαίτερα στον απόηχο της Brexit.

Τον Απρίλιο, ο Τσίπρας και ο Κόστα, εξελεγμένοι και οι δύο με ατζέντα κατά της λιτότητας, υπέγραψαν κοινή δήλωση υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας της  ΕΕ είναι «λανθασμένες».

«Οι πολιτικές λιτότητας κρατούν τις οικονομίες σε ύφεση και διχάζουν τις κοινωνίες», τόνισαν οι δύο αριστεροί ηγέτες  και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μεταναστευτική  πολιτική της ΕΕ.

Κοινά προβλήματα, κοινό μέλλον;

Η Αθήνα επιδιώκει στενότερη συνεργασία μεταξύ των νότιων κρατών μελών της ΕΕ. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η χαλάρωση της λιτότητας, καθώς και η «ευελιξία» για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην ανοίξει καμμία συζήτηση για πρωτογενή πλεονάσματα  και να επικεντρωθούν στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να δώσει ένα τέλος στη μικροδιαχείριση της κρίσης», σημείωσε. Η Ελλάδα αναμένει επίσης να έχει  δύσκολες διαπραγματεύσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το Σεπτέμβριο, καθώς θα έρθουν στο προσκήνιο τα εργασιακά θέματα.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι επίσης απογοητευμένες με τη στάση των Βορειοευρωπαϊων εταίρων τους στο θέμα της μεταναστευτικής κρίση.

Το Σεπτέμβριο του 2015, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν για μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Συνολικά μόλις 3.056 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί (2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία).

Πηγές αναφέρουν ότι η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση της αντι-ευρωπαϊκής ρητορικής της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πρόσφατα ότι η «δημοσιονομική ανοχή» που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ απέναντι στη Γαλλία βλάπτει την αξιοπιστία της Επιτροπής.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή τραπεζική κρίση και ο Ρέντσι αισθάνεται την πίεση του δεξιού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη νίκη του στις τοπικές εκλογές, και το οποίο βρίσκεται πλέον μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται υπό τεράστια πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το υποχρεωτικό 3% του ΑΕΠ και οι δύο χώρες υποσχέθηκαν περισσότερα μέτρα λιτότητας προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Εμπλοκή του Συμβουλίου

Ο Gilles Pargneaux, Γάλλος ευρωβουλευτής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών(S & D), είπε στη EurActiv.com ότι το Brexit «μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που λειτουργούμε στην Ευρώπη».

«Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις: τη μετανάστευση, την ασφάλεια, μια ασταθή γειτονιά … ζητήματα που δικαιολογούν την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ τους», υπογράμμισε ο Pargneaux, προσθέτοντας ότι πρέπει να σφυρηλατηθούν ισχυρές συμμαχίες με προοδευτικούς πολιτικούς των χωρών αυτών.

Είπε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς παραδέχθηκε ότι η γαλλογερμανική συμμαχία παίζει σημαντικό ρόλο.

«Αυτή η σχέση είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει επίσης να παραδέχεται τις αντιφάσεις της, όταν υπάρχουν.»