Στρατηγική συμφωνία Γαλλίας-Κροατίας λίγες ώρες πριν την Συμφωνία του Κυριναλίου στη Ρώμη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τετάρτη στην Κροατία και μία ημέρα αργότερα στη Ρώμη. [EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL]

 ΖΑΓΚΡΕΜΠ | ΠΑΡΙΣΙ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τετάρτη στην Κροατία και μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί στη Ρώμη. Αυτή η μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία θα του επιτρέψει να «προετοιμάσει τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου για έξι μήνες, σημειώνει η γαλλική προεδρία. 

Στη Ρώμη θα υπογραφεί η 60σέλιδη Συμφωνία του Κυριναλίου ως ένδειξη νέας, ουσιαστικής εταιρικής σχέσης σε διμερές, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ δεν διαθέτει ηγέτη καθώς η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί, και το δίδυμο Μακρόν-Ντράγκι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό άξονα. Ο Όλαφ Σολτς θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτόν.

Αν και το Κυρινάλιο θα είναι το επίκεντρο, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το Ζάγκρεμπ, ούτε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ένα από τα  λίγα μέλη του Συμβουλίου της ΕΕ που προέρχονται από το ΕΛΚ.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Κροατία από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991 θα κορυφωθεί με την υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale. Μετά την Κροατία, ο τελευταίος ευρωπαϊκός προορισμός που θα επισκεφθεί ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι η Ουγγαρία.

Το Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αγοράσει 12 αεροσκάφη Rafale για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του, αν και οι ΗΠΑ έκαναν επίσης προσφορά. Ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι «η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale αλλάζει στρατηγικά τη θέση της Κροατίας σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο, όσον αφορά τη ισχύ έναντι των διεθνών εταίρων, των συμμαχιών ασφαλείας και των συνασπισμών».

Αυτή η νέα εταιρική σχέση «δεν είναι μόνο μια εμπορική σύμβαση», κατά τις γαλλικές πηγές. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς θα υπογράψουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που εμβαθύνει τη συμφωνία του 2010, την οποία υπέγραψαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γιαντράνκα Κοσόρ και Φρανσουά Φιγιόν. Το έγγραφο υπογραμμίζει τη σαφή υποστήριξη της Γαλλίας στην ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ καθώς και στη ζώνη Σένγκεν. Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης την ένταξη της Κροατίας στον ΟΟΣΑ, δήλωσε η κροατική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στόχος της συμφωνίας είναι η Κροατία «να γίνει προνομιακός εταίρος της Γαλλίας σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης».

Οι συζητήσεις μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της κροατικής εκτελεστικής εξουσίας θα ασχοληθούν επίσης με «την επιδείνωση της κατάστασης στη Βοσνία», ανέφερε το Ελιζέ, τονίζοντας ότι το Παρίσι ανησυχεί ιδιαίτερα για «τα εμπόδια σε ομοσπονδιακό επίπεδο και τα αποσχιστικά σχόλια του [Μίλοραντ] Ντόντικ». Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι «υποστηρίζει την αρχή της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου» για την επίλυση του προβλήματος της εκπροσώπησης των Κροατών.

Η Κροατία ελπίζει ότι ένα νέο επίπεδο σχέσεων με το Παρίσι θα ενισχύσει τη θέση της στο αναδυόμενο οικοσύστημα της ΕΕ. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr, Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)