Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Ρουμανία

«Θέλω οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμείνουν στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Γκριντεάνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. [AP Photo/Vadim Ghirda]

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο κυβερνητικός εταίρος του, ο Συνασπισμός Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, ανακοίνωσαν πως αποσύρουν τη στήριξή τους για τον ίδιο τον πρωθυπουργό τους, Σόριν Γκριντεάνου, μόλις έξι μήνες αφότου ανάλαβε τα καθήκοντά του.

Ο κ. Γκριντεάνου ωστόσο αρνήθηκε να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, λέγοντας πως θα εγκαταλείψει τη θέση του μόνο αφότου ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις διεξάγει διερευνητικές επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και δρομολογηθεί ο διορισμός νέου πρωθυπουργού που θα προέρχεται πάλι από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

«Θέλω οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμείνουν στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Γκριντεάνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Δεν θέλω να το διακινδυνεύσω, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα μπορούν πλέον να ρίξουν τον πρωθυπουργό μέσω ψήφου μη εμπιστοσύνης, με δεδομένο ότι απολαμβάνουν ξεκάθαρη πλειοψηφία στη Βουλή, αν και δεν είναι βέβαιο εάν θα υπάρξει μία τόσο δραματική λύση.

Οι κυβερνητικοί εταίροι ισχυρίστηκαν πως απέσυραν τη στήριξη στον πρόσωπο του κ. Γκριντεάνου λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Η πιο σκληρή κριτική ήλθε δια στόματος του ισχυρού επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα ο οποίος πάντως δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία λόγω παλαιότερης καταδίκης για εκλογική απάτη.

Ο κ. Γκριντεάνου ωστόσο αντέτεινε πως διάφοροι από τους στόχους που κατηγορείται ότι δεν έχει πετύχει έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2018, ενώ άλλοι – όπως η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία – είναι πρακτικά αδύνατοι λόγω των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

X