Ρέντσι: Σαφές χρονοδιάγραμμα για το Brexit- Μέι:Χρειαζόμαστε χρόνο

Ο Ρέντσι ζητάει το σχεδιασμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit. [Number 10/Flickr]

Την Τετάρτη (27 Ιουλίου), η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία θα πάρει το χρόνο που απαιτείται για την έξοδο της από την ΕΕ, ενώ ο Ιταλός ομόλογός της Ματέο Ρέντσι ζητάει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση του Brexit.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσουμε τη φύση της σχέσης μας. Και γι ‘αυτό θα χρειαστούμε χρόνο για αυτές τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να μπορέσουν να προσδιορίσουν τους στόχους και τις ευκαιρίες τους», ανέφερε η Μέι.

Δήλωσε ότι το Λονδίνο θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Ιταλών που ζουν στη Βρετανία και θα απαιτήσει αμοιβαιότητα για τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ρέντσι ζητάει το σχεδιασμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit.

«Για μας είναι σημαντικό να δοθεί ένα μήνυμα ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την αποφυγή των κινδύνων», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ρώμη απογοητεύτηκε με την απόφαση για αποχώρηση, σε μεγάλο βαθμό για τις πιθανές επιπτώσεις της στους περίπου 600.000 Ιταλοί που ζουν στη Βρετανία.

«Αλλά αυτή είναι η απόφαση του βρετανικού λαού και τη  σεβόμαστε», δήλωσε ο Ρέντσι.

Η Μέι καθησύχασε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας για το Brexit το οποίο επηρεάζει περίπου τρία εκατομμύρια υπηκόους της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, καθώς και περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την ελεύθερη μετακίνηση σε όλο το μπλοκ για να εργαστούν σε άλλες χώρες.

«Θέλω να είμαι σε θέση να εγγυηθώ για τα δικαιώματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω ότι θα είμαι σε θέση να το κάνω και σκοπεύω να είμαι σε θέση να το κάνω», δήλωσε η Μέι.

«Οι μόνη περίπτωση να μη γίνει αυτό, θα ήταν, αν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ», είπε.

Από την πρώτη της μέρα ως πρωθυπουργός, η  Μέι επέμεινε ότι Brexit δεν θα ανατραπεί – ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το διαζύγιο.

Σαφές μήνυμα

«Πήραμε ένα πολύ σαφές μήνυμα από τον βρετανικό λαό ότι επιθυμεί την επαναφορά ελέγχων στην ελεύθερη κυκλοφορία. Θα το πραγματοποιήσουμε», δήλωσε η Μέι.

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε το μοντέλο που ταιριάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να υιοθετήσουμε κατ ‘ανάγκη ένα ήδη υπάρχον μοντέλο», υποστήριξε.

Η Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία και οι εταίροι της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε μια ακριβή βάση για τις μελλοντικές τους σχέσεις, αλλά έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος στη Βρετανία προκειμένου να ετοιμάσει την πορεία εξόδου της και ο Ρέντσι κάλεσε τους ηγέτες και των δύο στην Ιταλία για να συζητήσουν το θέμα τον επόμενο μήνα.

Μόλις ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση στο τέλος μιας διαδικασίας δύο ετών.

Η Μέι, η οποία υποστήριξε ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν θα επηρεάσει τη «φιλία» ή τη «συνεργασία» σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, θα επισκεφθεί την Πολωνία την Πέμπτη, κυρίως για να κατευνάσει τις πολωνικές ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των 790.000 Πολωνών οι οποίοι εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.