«Νίκησαν» την Κομισιόν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης για τα φορολογικά καθεστώτα

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ [AP Photo/Virginia Mayo]

Οι Ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ΚΑ Οσασούνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ φορολογικών αποζημιώσεων, αφού οι δικαστές της ΕΕ αποφάσισαν πρόσφατα ότι τα φορολογικά καθεστώτα τους ήταν νόμιμα, σε αντίθεση με την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016 .

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κομισιόν απέτυχε να αποδείξει τον Ιούλιο του 2016 ότι το φορολογικό καθεστώς των εν λόγω σωματείων ως μη κερδοσκοπικών οντοτήτων αντιπροσώπευε παράνομο πλεονέκτημα σε σύγκριση με το νομικό καθεστώς των υπόλοιπων συλλόγων (ως ανώνυμες εταιρείες αθλητισμού) .

Οι τέσσερις σύλλογοι πλήρωναν εταιρικό φόρο 25% έναντι 30% που έδιναν οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ισπανία.

Η υπόθεση ήταν μέρος ενός ευρύτερου θέματος που έφερε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ, εναντίον διαφόρων Ισπανικών συλλόγων πριν από τρία χρόνια.

Η Κομισιόν αποφασίζει για Ρεάλ και Μπάρτσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, θα λάβει απόφαση στις υποθέσεις σχετικά με την εικαζόμενη παράνομη κρατική ενίσχυση προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αποκάλυψε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα …

Συγκεκριμένα, οι δικαστές τόνισαν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε ότι οι υπόλοιποι σύλλογοι επωφελήθηκαν περισσότερο από τις φορολογικές εκπτώσεις για την επανεπένδυση των έκτακτων κερδών που συνήθως προέρχονται από μεταγραφές παικτών.

Το επιχείρημα της Μαδρίτης αποτέλεσε τη βάση της επιτυχούς έκβασης της υπόθεσης που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Μπαρτσελόνα. Ο Αθλητικός Όμιλος προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ακολουθώντας μια διαφορετική νομική στρατηγική αλλά το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους, καθώς τα νομικά επιχειρήματά τους ήταν «πιο αδύναμα», ανέφεραν πηγές από το δικαστήριο.

Ωστόσο, όλοι θα επωφεληθούν από την απόφαση του δικαστηρίου που ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν, με την οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους με ανώτατο ποσό τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η Κομισιόν το 2016.

Η Κομισιόν είχε υποστηρίξει ότι εφαρμόστηκε ένας ονομαστικός προνομιακός φορολογικός συντελεστής σε αυτές τις τέσσερις ομάδες και ότι η πραγματική φορολογία ήταν επίσης χαμηλότερη, βάσει των πληροφοριών που παρείχε η Ισπανία.

Ωστόσο, οι δικαστές της ΕΕ σημείωσαν ότι οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ισπανικές αρχές κάλυπταν μόνο τέσσερα χρόνια, ενώ η περίοδος αξιολόγησης ήταν από το 1990 (όταν οι υπόλοιποι σύλλογοι καταχωρήθηκαν ως αθλητικές ανώνυμες εταιρείες) έως το 2015.

«Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Κομισιόν υπέπεσε σε πλάνη στην εκτίμηση των γεγονότων», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση του την Τρίτη.

Οι δικαστές κατηγόρησαν το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ότι δεν αξιολόγησε άλλα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν, όπως οι πληροφορίες που παρέσχε η ομάδα της Μαδρίτης σχετικά με τις μειώσεις φόρου.

Η Κομισιόν έφερε το βάρος της απόδειξης της ύπαρξης πλεονεκτήματος που απορρέει από το φορολογικό καθεστώς των μη κερδοσκοπικών οντοτήτων.

Ωστόσο, το δικαστήριο της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κομισιόν «δεν απέδειξε επαρκώς νομικά ότι το καθεστώς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσέφερε πλεονέκτημα στις τέσσερις ομάδες».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι δικαστές της ΕΕ ακυρώνουν απόφαση που έλαβε η Βεστάγκερ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτό το μήνα, το δικαστήριο του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι το Βελγικό φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται στα «υπερβάλλοντα κέρδη» των πολυεθνικών εταιρειών δεν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, σε αντίθεση με όσα είπε η Κομισιόν.

Πράσινο φως του Ανωτάτου Δικαστηρίου της ΕΕ για τα πλεονάζοντα κέρδη του Βέλγικου συστήματος φορολόγησης

Το σύστημα εξαίρεσης των πλεοναζόντων κερδών Βελγικών θυγατρικών που ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρίες δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση, αντίθετα με την προηγούμενη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ την Πέμπτη (14 Φεβρουαρίου).

[το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης]

X