Ο Ολαφ Σολτς κερδίζει τις εκλογές στη Γερμανία

Οι Γερμανοί ξαναβρήκαν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, όπως δείχνουν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Ο Ολαφ Σολτς φαίνεται να οδηγεί το SPD σε μια εκλογική νίκη μετά από 16 χρόνια.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόγνωση του Δεύτερου Γερμανικού Καναλιού (ZDF)  στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας):

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Ολαφ Σολτς συγκεντρώνουν ποσοστό: 26%

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) του Αρμιν Λάσετ: 24,5%

Οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ: 13.9%

Οι Φιλελεύθεροι: 11,7%

Η Αριστερά (die Linke) 5%

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 10,5%

Αλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν στην αρχή «ισοπαλία» (25-25). Για την Χριστιανοδημοκρατία ακόμα και ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ήττα, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2017 είχε συγκεντρώσει περίπου 33% έναντι 20,5% των Σοσιαλδημοκρατών.

H πρόγνωση του ARD:

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Ολαφ Σολτς συγκεντρώνουν ποσοστό: 25%

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) του Αρμιν Λάσετ: 25%

Οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ: 15%

Οι Φιλελεύθεροι: 11%

Η Αριστερά (die Linke) 5%

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 11%

Για τους Πράσινους το ποσοστό που λαμβάνουν δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις αρχικές προσδοκίες και είναι μια μικρή απογοήτευση. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Αριστερά die Linke, η οποία απειλείται κυριολεκτικά με εξαφάνιση.

Οι Φιλελεύθεροι μπορούν να νοιώθουν νικητές με το διψήφιο νούμερό τους και θα είναι σίγουρα μια «περιζήτητη νύφη» στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Η ακροδεξιά φαίνεται να παγιώνεται στο πολιτικό σκηνικό με διψήφια νούμερα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ασφαλέστερες προγνώσεις θα υπάρξουν μέχρι το βράδυ. Το σίγουρο είναι ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν μάλλον τρία κόμματα και εδώ υπάρχουν πολυάριθμοι πιθανοί συνδυασμοί.

Το SPD κερδίζει πανηγυρικά και τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και παλεύει για την πρώτη θέση με τους Πράσινους και στις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου.

UPDATE:

Στην εκτίμηση στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) έχουμε: SPD: 25,4%, CDU/CSU: 24,6%, GRUENE: 14,7%, FDP: 11,6%, AfD: 10,4%, Linke: 5%

Ο Αρμιν Λάσετ πάντως βιάστηκε να κάνει πρώτος δηλώσεις και να ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση.  Ο Ολαφ Σολτς απέφυγε ανάλογη τοποθέτηση αν και εμφανίστηκε πανευτυχής, ενώ ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ γεμάτος αυτοπεποίθηση μίλησε για νίκη του κέντρου και υπολογίζει σαφώς με τη συμμετοχή του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση.

Αργότερα ο Ολαφ Σολτς έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να προσελκύσει τους Φιλελεύθερους μαζί με τους Πράσινους για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης «σηματοδότη κυκλοφορίας». Η εκτίμηση είναι πάντως ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι περίπλοκη και θα χρειαστεί ίσως αρκετό χρόνο.

Μείνετε συντονισμένοι με το euractiv.gr για περισσότερες πληροφορίες και εξελίξεις και τις επόμενες ημέρες.