Πρόεδρος SPD: Η λιτότητα είναι ιδεολογία, όχι οικονομική στρατηγική

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις και να ξεπεράσουμε την ιδεολογία της λιτότητας» [Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie /Flickr]

Μια νίκη για τον Martin Schulz στις γερμανικές εκλογές θα είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να θέσει τέρμα στην «αποτυχημένη» πολιτική λιτότητας και να φέρει πίσω την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, ο Thomas Oppermann είπε EURACTIV.COM σε συνέντευξή του.

Ο Τόμας Όπερμαν είναι ο πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή.

Μίλησε στο δημοσιογράφο της EurActiv Σαράντη Μιχαλόπουλο στη Ρώμη.

Ο κ. Όπερμαν ερωτώμενος για την αναφορά της Διακήρυξης της Ρώμης στον κοινωνικό πυλώνα απάντησε ότι χρειάζονται καθαρές απαντήσεις στους φόβους των λαών της Ευρώπης για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες να προσφέρουν μια ελάχιστη ασφάλεια και ένα δίχτυ προστασίας στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτήρισε την λιτότητα ως ιδεολογία και όχι μια επιτυχημένη οικονομική στρατηγική. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις και να ξεπεράσουμε την ιδεολογία της λιτότητας», είπε.

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές σχολίασε ότι η ενδεχόμενη νίκη του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς και του Γάλλου κεντρώου πολιτικού Εμμανουέλ Μακρόν τις αντίστοιχες γαλλικές θα δώσουν μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα καθώς και οι δύο είναι φιλοευρωπαϊστές και προοδευτικοί πολιτικοί.

Για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων τη χαρακτήρισε ως μια πραγματικότητα και έδωσε ως καλό παράδειγμα τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με απόφαση επί της βάσης ενισχυμένης συνεργασίας έντεκα κρατών μελών.

Σχολίασε επίσης, την επίθεση Σόιμπλε στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ επειδή επαίνεσε την Ελλάδα για τα οικονομικά της επιτεύγματα:

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας [της επιβολής επαρκούς φορολόγησης και καταπολέμησης της διαφθοράς].

Έχουν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση».

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο Grexit γιατί «όσοι κάνουν παιχνίδι με το Grexit αυτές τις μέρες, παίζουν με τη φωτιά» όπως δήλωσε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε δυνάμεις από το εξωτερικό όπως ο Τραμπ και ο Πούτιν…. και από το εσωτερικό όπως η Λεπέν και ο Βίλντερς που επιθυμούν την κατάρρευση της ΕΕ να το δουν να γίνεται πραγματικότητα».