Προεδρικές εκλογές 2022: Συμμαχία υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν

Η συμμαχία είναι μια πολιτική ένωση, αποκάλυψε ο Richard Ferrand, βουλευτής του LREM και πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σε συνέντευξή του στον εταίρο της EURACTIV, Ouest-France. [EPA-EFE/ROBERTO MONALDO]

ΠΑΡΙΣΙ

Τα τέσσερα πολιτικά κινήματα LREM (La République en Marche), Modem, Agir και Horizons -που αποτελούν σήμερα την προεδρική πλειοψηφία- παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας (29 Νοεμβρίου) το «κοινό τους σπίτι». Ο νέος φορέας, «Ensemble Citoyens!» (Μαζί Πολίτες!), υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Η συμμαχία έχει τη μορφή πολιτικής ένωσης, αποκάλυψε ο Ρισάρ Φεράν, βουλευτής του LREM και πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σε συνέντευξή του στον εταίρο της EURACTIV, OuestFrance.

Την εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, και πρόκειται να διευκολύνει την «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ των τεσσάρων φιλομακρονιστικών κινημάτων.

«Η βούληση όλων εκείνων που συμπορεύτηκαν με τον Εμανουέλ Μακρόν το 2017 και στη συνέχεια υλοποίησαν την πολιτική του είναι σαφής: να ενωθούν ώστε να δηλώσει την υποψηφιότητά του [για την επανεκλογή του] όταν έρθει η ώρα, να πείσουν τους Γάλλους να τον επανεκλέξουν και να του δώσουν μια σταθερή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», εξήγησε ο Ferrand.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «η ενότητά μας, μέσα στη διαφορετικότητα, έρχεται σε αντίθεση με τις διαιρέσεις παντού αλλού. Είμαστε μαζί για τη Γαλλία και την Ευρώπη, όχι για ένα κόμμα».

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία θα βάλει στόχο να παρουσιάσει έναν και μοναδικό υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας ανά εκλογική περιφέρεια στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Θα εξετάσουμε ποιος είναι ο καταλληλότερος να υπερασπιστεί και να ενσαρκώσει το προεδρικό σχέδιο σε κάθε περιοχή», είπε, εξηγώντας ότι «αν οι Γάλλοι επιλέξουν να επανεκλέξουν τον πρόεδρο, θα χρειαστεί την καλύτερη δυνατή γαλλική ομάδα στο Κοινοβούλιο».

 

(Magdalena Pistorius | EURACTIV.fr)