Πράσινο φως από τους Γερμανούς πολίτες για το «φανάρι»

Το 59% των Γερμανών θεωρεί ότι ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων υπό τον Ολαφ Σολτς είναι η πιο λογική εξέλιξη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Τη σαφή προτίμηση των Γερμανών πολιτών για μια κυβέρνηση στα χρώματα του φαναριού κυκλοφορίας (Κόκκινο-Κίτρινο-Πράσινο) δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων κατέγραψε το βράδυ της Παρασκευής η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το έγκυρο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF.

Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτός ο συνασπισμός υπό τον Ολαφ Σολτς είναι η πιο λογική εξέλιξη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Μόλις 24% επιθυμεί μια τρικομματική κυβέρνηση, όπου αντί για τους Σοσιαλδημοκράτες θα ηγηθούν οι Χριστιανοδημοκράτες του Αρμιν Λάσετ, ενώ μόνο ένα 22% θα ήθελε τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, που κυβερνούσε μέχρι τώρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή την προοπτική του «φαναριού» στηρίζουν και οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατίας σε ποσοστό 49%, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα τους θα πρέπει τώρα να περάσει στην αντιπολίτευση.

Βαρύ το κλίμα για τον Αρμιν Λάσετ

Στο ερώτημα για το ποιός θα είναι ο επόμενος καγκελάριος η διαφορά είναι συντριπτικά υπέρ του Ολαφ Σολτς με ποσοστό 76% έναντι μόλις 13% του Λάσετ. Μάλιστα και οι ψηφοφόροι του κόμματος του εκτιμούν ότι ο ηττημένος των εκλογών Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός οφείλει να παραιτηθεί από την ηγεσία. Προς το παρόν ο ίδιος δείχνει να ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά, επιμένοντας για μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» με τους Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Τέλος στο εντελώς υποθετικό ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, αν γίνονταν αύριο εκλογές, φαίνεται ότι η ψαλίδα ανοίγει κι άλλο υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών που συγκεντρώνουν το 28% έναντι 20% της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Κάτι που επιβεβαιώνει το κλίμα ηττοπάθειας στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και τη δυσαρέσκεια από τους μετεκλογικούς χειρισμούς του Λάσετ.