Πράσινο φως από Σούλτς για τις διαπραγματεύσεις με CDU

Την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους συντηρητικούς της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου), στην προσπάθεια δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού στις αρχές του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, το SPD ενέκρινε τις «ανοιχτές συνομιλίες» που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» δεξιάς-αριστεράς, είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, σε νέες εκλογές.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σούλτς ζήτησε από το Βερολίνο να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ για βαθύτερη ενσωμάτωση και τη νομισματική ένωση.

Η πρόταση του SPD ανέφερε ότι το κόμμα «έχει επίγνωση της ευθύνης του έναντι της χώρας μας» και «δεν είναι αδιάφορο» για το αν σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, αλλά δεσμεύτηκε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τη «θεμελιώδη ανανέωση της Ευρώπης».

«Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» έως το 2025

Στην ομιλία του, ο κ. Σούλτς απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» έως το 2025, η οποία θα σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο μιας συνάντησης του SPD που πρότεινε για πρώτη φορά μια τέτοια ομοσπονδιακή ένωση.

Αυτή θα περιλαμβάνει μια «νέα συνταγματική συνθήκη» που θα υποβληθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για επικύρωση. «Κάθε κράτος που δεν θα επικυρώσει αυτή τη συνθήκη θα εγκαταλείψει αυτόματα την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας», δήλωσε ο κ. Σούλτς. «Είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε, για να πορευθούμε από κοινού με τις άλλες μεγάλες περιοχές του κόσμου».

Ο κ. Σούλτς δήλωσε ότι μόνο μια πιο ενωμένη ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης ή η παύση των πολυεθνικών εταιρειών από την αποφυγή φόρων.

X