Πόσο θα κοστίσει το Brexit στη Βρετανία;

Ο Μισέλ Μπαρνιέ [European Commission]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συμφωνήσει με τη Βρετανία μια φόρμουλα για τον υπολογισμό του ποσού θα οφείλει μετά την αποχώρησή της, αντί να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό εκ των προτέρων, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσε τις 27 υπόλοιπες χώρες τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου) σχετικά με τη μεθοδολογία που εξετάζει η Κομισιόν. Στο σεμινάριο, κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε ότι μερικά βασικά στοιχεία του λογαριασμού ήταν ακόμη υπό επεξεργασία ή μη διαθέσιμα, καθιστώντας αδύνατο να καθοριστεί το ακριβές ποσό τώρα, σύμφωνα με διαρροές.

«Μια πιθανή προσέγγιση … είναι ότι διαπραγματευόμαστε μια μεθοδολογία, παίρνουμε ένα στιγμιότυπο του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά τη στιγμή της εξόδου της Βρετανίας, κάνουμε ένα γρήγορο έλεγχο και συμφωνούμε για το πώς να υπολογίσουμε το βρετανικό μερίδιο του λογαριασμού», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, ο τελικός αριθμός θα προκύψει μετά τον έλεγχο: Θα βάλουμε όλους τους αριθμούς σε μια φόρμουλα την οποία έχουμε όλοι συμφωνήσει και η φόρμουλα αυτή θα υπολογίσει τον λογαριασμό». Αξιωματούχοι της ΕΕ, δήλωσαν ότι πιθανώς ο λογαριασμός θα ανέλθει στα 55 έως 60 δις ευρώ, ποσό το οποίο έχει ήδη αναφερθεί από Βρυξέλλες από το περασμένο έτος ως μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση.

«Θα περίμενα ένα νούμερο πολύ κοντά σε αυτό, αλλά θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως μία τάξη μεγέθους και όχι ένας ακριβής αριθμός, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Η κύρια μεταβλητή θα είναι το μερίδιο της Βρετανίας σε όλα τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της ΕΕ κατά τη στιγμή της αποχώρησης.

«Το πράγμα είναι, ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα είναι αυτό το μερίδιο και η Επιτροπή δεν έχει καμία οριστική απάντηση σε αυτό», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Θα μπορούσε να είναι 12, 13, 14 ή 15 τοις εκατό, ή κάτι άλλο. Και χρειαζόμαστε έναν ακριβή αριθμό, επειδή μία ποσοστιαία μονάδα είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ». Το σημείο εκκίνησης για τον υπολογισμό του μεριδίου της Βρετανίας ως προς τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της ΕΕ είναι η ετήσια συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει δραματικά.

Το 2014, η Βρετανία κατέβαλε 11.34 δισεκατομμύρια € και, το 2015, 18.21 δισεκατομμύρια €. Αυτό το ποσό υπολογίστηκε μετά από μια έκπτωση, την οποία αρχικά εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 6,25 δισεκατομμύρια € και 3,56 δις € κατά την τελευταία δεκαετία.

Η Επιτροπή εξετάζει να βασίσει τους υπολογισμούς σε ένα μέσο όρο πολλών ετών – αλλά το ερώτημα είναι ποια είναι αυτά και πώς αντανακλούν τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών της λίρας. Επιπλέον, οι εθνικές εισφορές υπολογίζονται επί τη βάσει του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ), η οποία μπορεί να αναθεωρηθεί ακόμα και τέσσερα χρόνια αργότερα. Το 2014, ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αμφισβήτησε την απαίτηση της ΕΕ για πρόσθετη εισφορά 2,1 δις € μετά την ανοδική αναθεώρηση των προηγούμενων αριθμών ΑΕΕ της Βρετανίας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πιθανό να συμφωνήσουν σχετικά με τη φόρμουλα που θέλουν να εφαρμόσουν, πιθανώς γύρω στο Μάιο, σύμφωνα με αξιωματούχο. Όποιος και αν είναι ο τελικός λογαριασμός, έχει συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί από τη Βρετανία σε δόσεις και όχι εφάπαξ.

Η Βρετανία θα είναι επίσης πιθανόν να συνεισφέρει στις συντάξεις των υπαλλήλων της ΕΕ, Βρετανών ή και άλλων, και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μακροπρόθεσμων εγγυήσεων που παρέχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

X