Πώς θα κριθεί η τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Τα νομικά «όπλα» των κατηγορουμένων, οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης και η διαδικασία.

Τριήμερη αναβολή πήραν οι οκτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, με την τελική απόφαση για έκδοση ή μη να φτάνει ως τον υπ. Δικαιοσύνης. Τα νομικά «όπλα» των κατηγορουμένων, οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης και η διαδικασία.

Συμβούλιο Εφετών, Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, πιθανότατα θα έχουν τον τελικό λόγο για την έκδοση των οκτώ Τούρκων οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και συνελήφθησαν μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη.

Το πρώτο στάδιο προκειμένου να κριθεί το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών είναι το Συμβούλιο Εφετών. Ωστόσο, ακόμη κι αν αποφασίσει την έκδοση, είναι δεδομένο πως οι οκτώ συλληφθέντες θα ασκήσουν έφεση του σχετικού βουλεύματος και το ζήτημα θα φτάσει στον Αρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, αυτών των ζητημάτων επιλαμβάνεται το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εν συνεχεία ωστόσο την έκδοση θα πρέπει να την επικυρώσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπλοκάρεται η διαδικασία.

Από την πλευρά των τουρκικών αρχών θα πρέπει εντός 40 ημερών να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που να δικαιολογούν το αίτημα εκδόσεως. Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίας θα είναι χρονοβόρες και μπορούν να κρατήσουν ακόμα και ένα χρόνο, είτε οι οκτώ συλληφθέντες απελαθούν, είτε εκδοθούν.

Οι οκτώ συλληφθέντες έχουν δικαίωμα να εξαντλήσουν μία σειρά από νομικά «όπλα», προκειμένου να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, ειδικά επικαλούμενοι τη δικαιολογία ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Θα μπορούσαν μάλιστα να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άσυλο!

Χθες οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, η οποία αποφάσισε να διαφοροποιήσει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς, όπως εκτιμά, «εφόσον παρέμενε, έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους». Σύμφωνα με την κ. Πολυχρόνη, εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.

Σήμερα παρουσιάζονται ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους.

Προσήχθησαν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης και έλαβαν τριήμερη αναβολή.

Σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Η αίτησή τους πρέπει να εξεταστεί εντός 90 ημερών, ωστόσο οι συνηγόροί τους εκτιμούν ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.