Πώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζουν τον τουρισμό-Αλλαγές και εκπλήξεις

Τουρίστες συρρέουν στην Ακρόπολη [brownpau/Flickr]

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία, Γερμανία και Τουρκία αλλάζουν άρδην τον τουριστικό χάρτη. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών ταξιδιωτών αναρριχάται πλέον η Δανία, ενώ η Ιβηρική  κερδίζει  έδαφος σε σχέση με τις πληγείσες από τις πολλαπλές επιθέσεις, Γαλλία και Τουρκία. Όσο για την Ελλάδα, ενδέχεται να κερδίσει μόλις ένα μικρό μερίδιο των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που θα χάσει η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε στο Reuters  ότι «το μερίδιο της Τουρκίας στο last minute θα συρρικνωθεί και πιθανότατα θα υποστεί ακυρώσεις», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα κερδίσει ένα μερίδιο, ακόμα και αν αυτό είναι μικρό». Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Τουρκία τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, αυξημένη τουριστική κίνηση παρατηρείται και στην Ιβηρική. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και εντεινόμενες  ανησυχίες για την ασφάλεια στρέφουν τους τουρίστες σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Στα Κανάρια νησιά οι κρατήσεις φέτος είναι έως και 20% υψηλότερες. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υπάρχουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Έπρεπε να προσλάβουμε νέο προσωπικό και να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας για το καλοκαίρι για να καλύψουμε τη νέα ζήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Seaside Hotels που διαθέτει δύο ξενοδοχεία στα νησιά.  Για την Πορτογαλία, αυτό βοηθά τις προσπάθειες να καθιερωθεί η χώρα ως ταξιδιωτικός προορισμός για όλη τη χρονιά. «Η Πορτογαλία εμφανίζεται ως ασφαλής προορισμός», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ

Μείωση σε Γαλλία-Τουρκία 

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας κα γιαι τις δύο οικονομίες, καθώς παράγει περίπου το 10% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στην Ισπανία, οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 7,4% έως τον Μάιο φέτος, ενώ οι δαπάνες των επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 7,8%. Κατά την ίδια περίοδο, οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 13%. Σε αντίθεση η Γαλλία υπέστη μείωση 8,7% των ξένων επισκεπτών το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Στη δε Τουρκία, ο τουρισμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.  Ο κλάδος, που αντιπροσωπεύει το 12,9% του ΑΕΠ της Τουρκίας και απασχολεί το 8,3% του εργατικού δυναμικού της, έκανε «βουτιά» 23% τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 και συνεχίζει να κατρακυλά.

Ο καθηγητής Χοσέπ Φραντσέσκ Βαλς, λέκτορας στο ESADE Business School της Ισπανίας επισημαίνει ότι το προφίλ των επισκεπτών που προτιμούν την Τουρκία –Ευρωπαίοι οικογενειάρχες που ψάχνουν τον ήλιο– μοιάζει με αυτό όσων επισκέπτονται την Ισπανία. Άνοδος των τουριστικών αφίξεων παρατηρείται και στην Ιταλία. Σύμφωνα με τη Starwood Hotels & Resorts Worldwide, στην Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας, η εταιρεία κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης 33% το πρώτο εξάμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι Γερμανοί ψηφίζουν Δανία!

Έδαφος όμως φαίνεται να κερδίζει η Δανία, με αιχμή του δόρατος τους Γερμανούς τουρίστες. Ποιο είναι το μυστικό της; Η ασφάλεια που αποπνέει μετά την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της. Η Δανία αν και μέλος της ζώνης του Σένγκεν, επανέφερε προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της στα τέλη του περασμένου έτους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αν και η κίνησή της αυτή έβλαψε την εικόνα της ως πρότυπο φιλελεύθερης κοινωνίας, ο τουρισμός στη χώρα αυτή αυξήθηκε σημαντικά φέτος. Ειδικότερα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση τουριστών από τη Γερμανία οι οποίοι θεωρούν ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων  και η επίδειξη διαβατηρίων τους αποπνέει ασφάλεια.

Ο Hans-Guenter Duenhoeft, ένας Γερμανός που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κοπεγχάγη ανέφερε με νόημα ότι  δεν θα έπαιρνε την οικογένειά του για διακοπές σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, όπου Ισλαμιστές σκοτώνουν  δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωπαίων τουριστών.  Στη  δε Τουρκία η κατάσταση κρίνεται ακόμη πιο επίφοβη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου.  «Πρώτα η ασφάλεια» είπε ο Duenhoeft, δείχνοντας πώς σκέφτονται αρκετοί Ευρωπαίοι οικογενειάρχες.

X