Πώς οι ισπανικές εταιρείες έκαναν την κρίση ευκαιρία

[Max Westby/Flickr]

Αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό, οι ισπανικές εταιρείες απευθύνθηκαν στο εξωτερικό και δικαιώθηκαν. Εξασφάλισαν κέρδη ρεκόρ από διεθνείς συμβάσεις αξίας  άνω των 55 δις ευρώ το 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γραμματείας εμπορίου  της Ισπανίας.

Πρόκειται για τα υψηλότερα κέρδη που κατέγραψαν  ποτέ εγχώριες  εταιρείες  και αντιστοιχούν σε αύξηση 5% για το 2014, παρόλο που ο αριθμός των συμβάσεων που υπεγράφησαν, 451, είναι χαμηλότερος  από το προηγούμενο έτος, που άγγιξαν τις  506.

Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι  πολυεθνικές εταιρείες της Ισπανίας ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες  με μια κατάρρευση στην εγχώρια αγορά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των  55 δισεκατομμυρίων ευρώ  είναι ίσο με το ήμισυ του ποσού που δαπανάται κάθε χρόνο για τις συντάξεις.

«Θα έπρεπε να ανακαλύψουν εκ νέου τον εαυτό τους και το κατάφεραν με  μεγάλη επιτυχία, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες και τη διεθνοποίηση», λέει ένας εμπειρογνώμονας μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών στην Ισπανία , σύμφωνα με την El Pais.

Οκτώ χρόνια πριν, το μεγαλύτερο μέρος των ισπανικών συμβάσεων στο εξωτερικό αφορούσαν  τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά από τότε, οι εταιρείες έχουν εισέλθει σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες  και η ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  υποδομές και οι μεταφορές   αποτελούν πλέον  μόλις το 55% του συνολικού αριθμού των συμβάσεων.

Ισπανικές εταιρείες  μεταφέρθηκαν αρχικώς στην Λατινική Αμερική, αλλά πλέον έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, τις χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζοντας και τον ανταγωνισμό από την Κίνα.

«Οι Κινέζοι τα πήγαν καλά στην αρχή  επειδή ήταν φθηνότεροι, αλλά πολλές χώρες έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την εμπειρία. Στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, οι μηχανισμοί εξόδου έλιωσαν , και υπήρχαν μια σειρά από θάνατοι . Στο Κουβέιτ, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης αποδείχθηκε  καταστροφή. Αυτό βοήθησε  τις ισπανικές εταιρείες, που είναι σε θέση να συνδυάσουν  την τιμή και την ποιότητα», ανέφερε  μια διπλωματική πηγή στην El Pais.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Public Works Financing, το Νοέμβριο του 2015 εννέα ισπανικές εταιρείες ήταν μεταξύ των κορυφαίων 36  αναδόχων έργων υποδομής παγκοσμίως.

Επιπροσθέτως, τα  στοιχεία της κυβέρνησης  κατέδειξαν ότι οκτώ ισπανικές εταιρείες ήταν μεταξύ των κορυφαίων 100 εξαγωγέων  στον κόσμο το 2014.  Ο Juan Lazcano, πρόεδρος του CNC, της κατασκευαστικής συνομοσπονδίας της Ισπανίας, αποδίδει την επιτυχία των ισπανικών εταιρειών διεθνώς στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις επενδύσεις στην  τεχνολογία.

X