Πολωνία: Έντονες αντιδράσεις στην απειλή του Άρθρου 7

Ο Στανισλάβ Πιέτα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σχολίασε: «Ο κ. Timmermans δεν μας εντυπωσιάζει καθόλου» [European Parliament]

Την Τετάρτη (19 Ιουλίου), ο Φρανς Τίμμερμανς επέκρινε τις πολωνικές προσπάθειες για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η οποία θεωρείται απειλή προς την διάκριση των εξουσιών και ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η πολωνική EURACTIV μεταδίδει.

Ο Ολλανδός πρώτος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται κοντά στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει κυρώσεις.

Οι ιδεολογικές αντιθέσεις στην Πολωνία που χωρίζουν τη χώρα σε φιλοκυβερνητικά και αντικυβερνητικά στρατόπεδα, έγιναν ορατές και μέσα από τις επίσημες αντιδράσεις στην επίκληση του άρθρου 7 από τον Τίμμερμανς.

Ο Στανισλάβ Πιέτα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σχολίασε: «Ο κ. Timmermans δεν μας εντυπωσιάζει καθόλου».

Σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό πόρταλ wPolityce, ο βουλευτής του PiS Ζντισλάβ Κρασνοντέμπσκι (ECR) δήλωσε ότι οι απειλές του Τίμμερμας είναι μια «προσπάθεια άσκησης ψυχολογικής πίεσης στην κυβέρνηση του PiS».

Κατά την γνώμη του Kρασνοντέμπσκι, «ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι να ασκεί την πολωνική νομοθετική διαδικασία. Ο ρόλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν δεν προβλέπεται πουθενά στην νομοθετική διαδικασία στην Πολωνία. Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να προφυλάξει τις συνθήκες και εάν κρίνει πως, μετά την έγκριση ενός νομοσχεδίου, ο νόμος έχει παραβιαστεί, τότε είναι η σειρά της να αναδείξει το πρόβλημα και να αναλάβει δράση».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι Republika TV, ο Μαρσίν Χοράλα, βουλευτής του PiS, δήλωσε ότι «η ενεργοποίηση του άρθρου 7 είναι πλήρως αδύνατη και προϋποθέτει την πλειοψηφία των 4/5 μόνο για να ξεκινήσει. Η Ουγγαρία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει τη διαδικασία, η οποία λήγει ουσιαστικά και όλη την φασαρία».

Ο Άνταμ Αντρουζκίεβιτς, του Kukiz’15 – ενός κόμματος που συχνά συντάσσεται με την κυβέρνηση – σχολίασε ότι «η ιστορία μας διδάσκει πως η όποια εναντίωση στην Πολωνία πάντα έληγε άσχημα. Ποιοι είναι ο Γιούνκερ ή ο Τίμμερμανς για να τους ρωτήσουμε για την κατάσταση στη χώρα;»

Η πολωνική αντιπολίτευση στηρίζει τον Τίμμερμανς

Από την άλλη πλευρά, ο Γκρζέγκορζ Σχέτινα, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε στο Σέιμ (την Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου) ότι η δήλωση του Τίμμερμανς ήταν «ένα ακόμα μήνυμα για αυτούς που κυβερνούν την Πολωνία ότι εάν η πολιτική τους δεν αλλάξει, αν δεν υπάρξει ειλικρίνεια, αν δεν υπάρχει η επιβεβαίωση ότι επιθυμούμε να είμαστε μέλος της ΕΕ, τότε η πολιτική αυτή εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας θα καταλήξει θέτοντας την Πολωνία εκτός ΕΕ».

Ο Σχέτινα, μαζί με τον Ρίζαρντ Πέτρου, τον αρχηγό του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Nowoczesna (Σύγχρονο), ανακοίνωσαν τη στενή συνεργασία των κομμάτων τους με τις Βρυξέλλες, καθώς και τη συνέχιση των προσπαθειών κατά της εφαρμογής της μεταρρύθμισης που προτείνει το PiS.

Σύμφωνα με την βουλευτή του Nowoczesna Καμίλα Γκαζιούκ- Πίχοβιτς, μια από τους πιο ξεκάθαρους επικριτές της κυβέρνησης, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι το PiS παραβιάζει τον νόμο (και) παραβιάζει όχι μόνο τα κοινά μας ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και το πολωνικό σύνταγμα».

Η Γκαζιούκ- Πίχοβιτς, αποκάλεσε την δήλωση του Τίμμερμανς «λόγια φίλων της πολωνικής δημοκρατίας» που απευθύνονταν στο PiS και όχι στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΡΟ Ράφαλ Τρζασκόφσκι,  πρώην ευρωβουλευτή και υπουργού της ΕΕ, η θέση του Τίμμερμανς δείχνει ότι η υπομονή της Κομισιόν για την Πολωνία εξαντλείται.

«Ένα νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο είναι τόσο σαφές ότι πολιτικοποιείτο δικαστικό σώμα και δεν υπάρχει χώρος για ερμηνείες. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει παραλύσει».

X