Οι Πολωνοί ελπίζουν στον Τουσκ να αποτρέψει την έξοδο από την ΕΕ

«Μένουμε», «Μόνο Ευρωπαϊκή Πολωνία», «Είμαστε Ευρώπη», ήταν τα δημοφιλή συνθήματα του πλήθους υπέρ της ΕΕ που συγκεντρώθηκε στη Βαρσοβία. [EPA-EFE/ART SERVICE 2]

Την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, σε 126 πόλεις σε όλη την Πολωνία, την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση της Δικαιοσύνης στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα που κήρυξε τις βασικές συνθήκες της ΕΕ μερικώς παράνομες.

Μόνο στη Βαρσοβία περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ζαμκόβυ. Ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία για να γίνει σαφής  η ενότητα της αντιπολίτευσης στις πολιτικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ελέγχεται από το Νόμο και τη Δικαιοσύνη (PiS). Ο Τουσκ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι ακολουθεί πολιτική εξόδου, γνωστή και ως «το Polexit».

«Μένουμε», «Μόνο Ευρωπαϊκή Πολωνία», «Είμαστε Ευρώπη», ήταν τα δημοφιλή συνθήματα του πλήθους υπέρ της ΕΕ που συγκεντρώθηκε στη Βαρσοβία. Πίσω από την κεντρική σκηνή, μια ομάδα εθνικιστών (όχι συνδεδεμένων με το PiS) προσπάθησε να εμποδίσει τη συγκέντρωση υπό τον Τούσκ. Η Wanda Traczyk-Stawska, 94 ετών βετεράνος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μιλούσε από το βήμα, απευθύνθηκε στις κραυγές των ηγετών των εθνικιστών:« Σκάσε, αγόρι ». «Η Ευρώπη είναι και η μητέρα μου», υποστήριξε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της εκδήλωσης περιέγραψε τις πρόσφατες ετυμηγορίες του CT: “μια ομάδα μεταμφιεσμένων που παραβιάζουν το πολωνικό σύνταγμα και αποφάσισαν την Πολωνία να αποχωρήσει από την ΕΕ”, υπαινισσόμενη επίσης το γεγονός ότι ορισμένα μέλη του Δικαστηρίου της Βαρσοβίας δεν ήταν σωστά διορισμένος. «Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του πολωνικού Συντάγματος και των συνθηκών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Μεταξύ πολλών ομιλητών στη Βαρσοβία ήταν η Marta Lempart, ηγέτης της Γυναικείας απεργίας, ένας συνασπισμός ΜΚΟ που διαμαρτύρονταν για μια προηγούμενη αμφίβολη απόφαση CT που περιορίζει τους νόμους για τις αμβλώσεις πέρυσι. «Υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες συνεχώς», υποστήριξε. «Οι πολιτικοί, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την υποχρέωση να μας βοηθήσουν. Είμαστε το φρούριο των ευρωπαϊκών αξιών », είπε ο Lempart, υποστηρίζοντας ότι εφόσον οι πολωνοί πολίτες είναι πολίτες της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τους αγώνες τους.

Ο Τουσκ ολοκλήρωσε τη συνάντηση λέγοντας: “Θα συνεχιστεί”.

Μια συμμετέχουσα, η Elżbieta Śpiączka από την πόλη Międzychód, είπε στην Euractiv: «Όλη μου η ελπίδα είναι με τον Tουσκ. Η ενέργειά μου επιστρέφει μαζί του. Απλώς θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ». Σύμφωνα με αυτήν, το Polexit θα ήταν μια επιστροφή στον Μεσαίωνα. Το μοναχοπαίδι της είναι εκτός Πολωνίας. «Δεν μπορώ επιτρέψω την αποχώρηση της Πολωνίας».

Η κυβέρνηση PiS αρνείται ότι ακολουθεί πολιτική εξόδου.