Poll of Polls: η πρώτη επίσημη εκτίμηση για τις έδρες στην Ευρωβουλή με βάση τις δημοσκοπήσεις

[flickr]

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την πλειοψηφία της Ευρωβουλής, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη πρόβλεψη της σύνθεσής της μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου, που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου της Ευρωβουλής, βασίζεται σε εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 και συνδυάστηκαν από την Κantar Public. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751) και η επόμενη σύνθεσή του αναμένεται να αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ποτέ.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να εξασφαλίσει στις ευρωεκλογές του Μαίου 183 έδρες, ή ποσοστό 26%, έναντι 29% που είναι σήμερα.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προβλέπεται να πάρουν 135 έδρες, ή ποσοστό 19%, έναντι 25% που είναι σήμερα. Η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται, εν μέρει, στην απώλεια των βρετανικών εδρών μετά το Brexit.

Σημαντική πτώση αναμένεται να καταγράψουν και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 7% (ή 51 έδρες), με αποτέλεσμα να πέσουν από την τρίτη στην πέμπτη θέση. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αποχώρηση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, μετά το Brexit.

Εξάλλου, άνοδο αναμένεται να καταγράψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE), εάν και εφόσον συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφαλίσουν 93 έδρες, ή ποσοστό 11%, έναντι 9% που έχουν σήμερα και να καταστούν ο τρίτος μεγαλύτερος συνασπισμός της ευρωβουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε ποσοστό 7% ή 46 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προβλέπεται να σημειώσει μικρή πτώση από το 7% στο 6% με 45 έδρες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική – Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία την ηγεσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 29 έδρες.

Αναμένεται να ακολουθήσει με 27 έδρες (21 επιπλέον έδρες σε σχέση με σήμερα), το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια.

Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να προστεθούν 21 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (6 πρόσθετες έδρες σε σχέση με σήμερα) και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρων που βρίσκεται στη σημερινή ιταλική κυβέρνηση, με 22 έδρες από 14 που έχει σήμερα, αν και παραμένει ασαφές σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το πού θα πάνε οι περίπου 22 έδρες που προβλέπεται να εξασφαλίσει το ευρωσκεπτικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι οι συμμαχίες θα επιβεβαιωθούν μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου – και σε κάθε περίπτωση, προτού συγκροτηθεί το νέο Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου.

Μια συνέπεια της αβεβαιότητας για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου -η οποία μπορεί επίσης να ανατραπεί από μια καθυστέρηση του Brexit-είναι ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό της νέας Επιτροπής.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να ορίσουν έναν διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Ιουνίου, Οι βουλευτές στη συνέχεια θα επιβεβαιώσουν τον υποψήφιο τον Ιούλιο έτσι ώστε μια νέα Επιτροπή από υποψηφίους από όλα τα 27 κράτη μέλη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Με δεδομένο το καλοκαιρινό διάλειμμα, αυτό αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Ένα αίτημα του Κοινοβουλίου οι ηγέτες να ορίσουν έναν επικεφαλής υποψήφιο από ένα από τα κόμματα που θα έχουν έρθει πρώτα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση.

Ο Γιούνκερ και η ομάδα του θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους σε περίπτωση που υπάρξει μια καθυστέρηση.

X