Πιέσεις Φιλελευθέρων στον Juncker ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

juncker-vote.jpg

Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι είναι αμφίβολοι για το αν θα στηρίξουν την Κομισιόν του Juncker ενώ οι Πράσινοι αποφάσισαν να την καταψηφίσουν.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ευρωβουλής προσπαθούν να πάρουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής ενόψει της ψήφου επιβεβαίωσης της νέας Κομισιόν που έχει προγραμματιστεί για σήμερα 22 Οκτωβρίου.

Οι κύριοι τομείς της έριδος είναι η κατανομή των χαρτοφυλακίων και οι προτεραιότητες της Επιτροπής.

Παρά το γεγονός ότι έχει την στήριξη των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν πέρασε όλη την Τρίτη να διαπραγματεύεται με ευρωβουλευτές.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, είπε την Τρίτη ότι χθες το βράδυ η ομάδα του θα ελάμβανε την τελική της απόφαση.

Όχι λευκή επιταγή

Για τους Φιλελεύθερους, το κύριο εμπόδιο είναι ο Tibor Navrascis, Ούγγρος Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Πολίτη, τον οποίο η Ευρωβουλή έχει κατηγορήσει για στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Viktor Orban, που συχνά κατηγορείται με τη σειρά του για παραβίαση των ελευθεριών στη χώρα του.

«Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των δικαιωμάτων του πολίτη. Περιμένουμε διευκρινίσεις για το θέμα αυτό», εξήγησε ο Guy Verhofstadt, προσθέτοντας ότι ο ανασχηματισμός των επιτρόπων είναι «απολύτως αναγκαίος ».

«Οι ακροάσεις πρέπει να έχουν συνέπειες», συνέχισε, αναφερόμενος στη κοινοβουλευτική επιτροπή πολιτισμού που απέρριψε τον Επίτροπο της Ουγγαρίας στις 6 Οκτωβρίου.

«Λάβαμε μια επιστολή από τον Jean-Claude Juncker περιγράφοντας λεπτομερώς τις αρμοδιότητες κάθε επιτρόπου, το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα μέσα στην ομάδα μας», δήλωσε ο Guy Verhofstadt, την Τρίτη.

«Ο Jean-Claude Juncker, θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις την Τετάρτη. Είμαι πεπεισμένος οι απαντήσεις του θα είναι ικανοποιητικές», δήλωσε ο Manfred Weber, πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ.

Και ενώ οι φιλελεύθεροι αναμένουν να πληρωθούν πρώτα κάποιες προϋποθέσεις, οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ του Juncker, παρά την αντίσταση από ορισμένα τμήματα της ομάδας Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών (S & D). «Θέλουμε η Επιτροπή να αρχίσει τις εργασίες της την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας S & D, Gianni Pittella.

Διαβεβαιώσεις για τους σοσιαλιστές

Η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών συναντήθηκε την Τρίτη προκειμένου να συζητήσει την επίσημη θέση του στην ψηφοφορία της Τετάρτης. «Συνάντησα τον Πρόεδρο τη Δευτέρα και μου έδωσε διαβεβαιώσεις που θα επηρεάσουν την ψηφοφορία», είπε ο Pittella σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ευρωβουλευτή, ο Jean-Claude Juncker συμφώνησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο € 300 δισεκατομμύρια, να αναθεωρήσει την οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζομένους και να θέσει την πολιτική για τα φάρμακα υπό τη δικαιοδοσία της Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία, και όχι της Βιομηχανίας.

EurActiv Γαλλίας

X