Περιβάλλον ή περιφερειακή ανάπτυξη θέλει ο Μπορίσοφ για τον νέο Επίτροπο

Γιούνκερ και Μπορίσοφ [European Council]

Μετά την παραίτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι θα συζητήσει σήμερα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την αντικατάσταση της.

Η αποχώρηση της Γκεοργκίεβα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε θέσει υποψηφιότητα για την θέση τoυ Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παρά το ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Επιτρόπων δεν επιτρέπει στα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να αναζητούν άλλη εργασία.

Σε ομιλία του χθες στη Φιλιππούπολη, ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η Γκεοργκίεβα είχε εκπληρώσει πλήρως  τα καθήκοντά της,  καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη Βουλγαρία είχε αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Από 12 δισεκατομμύρια (ευρώ) ο προϋπολογισμός για τη Βουλγαρία έγινε 15 δις για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει εκπληρώσει το ρόλο της . Τώρα χρειαζόμαστε κάποιον  στον τομέα της οικολογίας ή της περιφερειακής ανάπτυξης,  εκεί όπου η Βουλγαρία έχει περισσότερες ανάγκες», δήλωσε.

Στην πραγματικότητα, η κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Επιτροπής της ΕΕ, με επικεφαλής τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ η Γκιεοργκίεβα δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στο μερίδιο της Βουλγαρίας, καθώς  τότε ήταν αρμόδια για θέματα  ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επί του παρόντος,  το χαρτοφυλάκιο της Περιφερειακής Πολιτικής  ανήκει στην Κορίνα Κρέτσου από τη Ρουμανία, ενώ Επίτροπος για τον τομέα του περιβάλλοντος είναι ο Καρμένου Βέλα από τη Μάλτα, επίσης υπεύθυνος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία.  Παραμένει ασαφές αν ο Μπορίσοφ με τις δηλώσεις του αναφέρεταιστις συγκεκριμένες θέσεις.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Μπορίσοφ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν  σα να λέει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να προτείνει  υποψήφιο ο οποίος θα μπορούσε να καλύψει το ίδιο χαρτοφυλάκιο με τη Γκεοργκίεβα.  Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού θα δοθεί στο Γερμανό Γκίντερ Έτινγκερ, μετά την επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επιδιώξει μεγαλύτερο έλεγχο επί των συνομιλιών για το Brexit.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Έτινγκερ θα πρέπει  κατά πάσα πιθανότητα να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής οικονομίας. Εάν ο μελλοντικός βούλγαρος υποψήφιος δεν καλύψει τη θέση του Έτινγκερ, ο Γιούνκερ θα πρέπει να ανακατανείμει τα χαρτοφυλάκια, διαμέσου της θητείας του.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία θα διεξάγει  προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος θα  πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν η υποψήφια του, Τσέτσκα Τσάσεβα, χάσει τις εκλογές.

Φαίνεται ότι η μάχη μεταξύ της Τσάσεβα και του υποψηφίου των σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, Ρούμεν Ράντεφ, είναι αμφίρροπη. Καθώς η Γκιεοργκίεβα θα πρέπει να αντικατασταθεί τον Ιανουάριο,  δεν αποκλείεται η πιθανότητα  κάποιος άλλος  πρωθυπουργός να προτείνει την επόμενη Επίτροπο.

X