Παρέμβαση ευρωβουλευτών για μείωση των κυρώσεων κατά Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ανακοινώνει το τέλος της θητείας του

Η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «θα ωφελήσει» την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με το πάγωμα των κονδυλίων της ΕΕ λόγω της παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων, ανέφεραν πηγές στη EurActiv.com.

Στις 27 Ιουλίο, για πρώτη φορά η Επιτροπή Γιούνκερ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε μια χώρα για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αν και το Κοινοβούλιο δεν μετέχει στη διαδικασία κυρώσεων, αναγνωρίζει την  «πολιτική ευκαιρία» να υψώσει τη φωνή του.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε στην Επιτροπή την Τετάρτη (20 Ιουλίου) ότι το Κοινοβούλιο θέλει να έχει λόγο, τουλάχιστον σε μία από τις κυρώσεις που προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ, το πάγωμα των διαρθρωτικών ταμείων.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν «διαρθρωτικό διάλογο» κάθε φορά που υπάρχει πρόταση αναστολής των ταμείων της ΕΕ.

Πηγές του Κοινοβούλιο εξήγησαν ότι η πρόταση που θα προκύψει από αυτό το διάλογο θα είναι «διαφορετική» από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι επωφελές για τη Μαδρίτη και τη Λισσαβόνα, δεδομένων των κυβερνώντων κομμάτων των χωρών της Ιβηρικής, και της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά, «δεν θα έχει πολιτικό νόημα”.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου βρίσκονται στην εξουσία και στις δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είναι ο Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται σε συνομιλίες για να επανεκλεγεί ως πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το βιβλίο των κανονισμών, όταν οι χώρες κατηγορούνται για «έλλειψη αποτελεσματικής δράσης» για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματός τους, η αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ θα μπορούσε να είναι έως και 50% των υποχρεώσεων (ταμεία της ΕΕ), ή 0,5% του ΑΕΠ.

Κατά της επιβολής προστίμου οι ευρωβουλευτές

Το αίτημα του Κοινοβουλίου θα αλλάξει τα σχέδια της Επιτροπής να υποβάλει την πρότασή της για τις κυρώσεις. Το Σώμα των Επιτρόπων αναμένεται να ψηφίσει πρόστιμο για τις δύο χώρες στις 27 Ιουλίου, στο οποίο οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο. Ωστόσο, η απόφαση για την αναστολή των ταμείων, η οποία αναμένεται επίσης εκείνη την ημέρα, θα έρθει το φθινόπωρο, δεδομένου ότι θα πρέπει να συζητηθεί με τους νομοθέτες.

Όσον αφορά στο πρόστιμο, θα μπορούσε να ανέλθει σε 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,1 δις ευρώ στην περίπτωση της Ισπανίας και 346 εκ. ευρώ για την Πορτογαλία.

Την Τετάρτη (20 Ιουλίου), η Επιτροπή προχώρησε σε συζήτηση για το θέμα αυτό. Πηγές της ΕΕ απέκλησαν την περίπτωση να εφαρμόσει στο έπακρο το πρόστιμο, αν και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με εικασίες, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι από μηδέν έως μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Στις 27 Ιουλίου, το Σώμα των Επιτρόπων θα δώσει επίσης ένα επιπλέον έτος στην Πορτογαλία (μέχρι το 2016) και στην Ισπανία (μέχρι το 2017) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δύο επιτροπές

Πηγές εξήγησαν ότι ο Σούλτς απέστειλε πρόταση προς τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκρίνουν τη συμμετοχή στη διαδικασία κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιτροπών που θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη συζήτηση (Οικονομικών Υποθέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής) η οποία αρχίζει τον Σεπτέμβριο.

Αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πόσο καιρό θα διαρκέσει ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και των ευρωβουλευτών, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα εμπλακούν σε διαρθρωτικό διαλόγο ο οποίος προβλέπεται από τους κανόνες. Ωστόσο, δεν περιμένουν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες.