Παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν θέλουν Γερμανία & Αυστρία

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία έθεσαν σε ισχύ ελέγχους στα σύνορά τους πέρυσι, προκειμένου να περιορίσουν τις αθρόες προσφυγικές ροές

Τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν και πέρα από τη διορία του Νοεμβρίου θέλουν η Γερμανία και Αυστρία, τη στιγμή που περισσότεροι από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και τα ευρύτερα Βαλκάνια.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει χώρα σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Η Κομισιόν αρχικά είχε θέσε ως στόχο την άρση των ελέγχων πριν το τέλος του έτους, όμως πλέον φαίνεται να έχει υποχωρήσει από αυτό το σενάριο.

«Το ισχύον καθεστώς που επιτρέπει συνοριακούς ελέγχους λήγει στα μέσα Νοεμβρίου. Είμαι υπέρ του να το επεκτείνουμε», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 50.000 πρόσφυγες […] και υπάρχουν πολλοί άλλοι στις βαλκανικές χώρες», σημείωσε από την πλευρά του ο αυστριακός υπουργός Βόλφγκανγκ Σομπότκα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς η Ζώνη Σένγκεν θα λειτουργεί κανονικά εάν οι έλεγχοι εκπνεύσουν στα μέσα Νοεμβρίου.

«Νομίζω ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι απαραίτητο να έχουμε μία ακόμα επέκταση ή θα πρέπει να σκεφτούμε άλλα βήματα», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία έθεσαν σε ισχύ ελέγχους στα σύνορά τους πέρυσι, προκειμένου να περιορίσουν τις αθρόες προσφυγικές ροές, ενώ και η Γαλλία έχει θεσπίσει ελέγχους στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015.

X