Παράταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σουηδίας 

Η υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, έλαβε προθεσμία έως το πρωί της Τετάρτης για να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. [EPA-EFE / SWEDEN OUT]

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Η υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαγκνταλένα Άντερσον, έλαβε προθεσμία έως το πρωί της Τετάρτης για να εξασφαλίσει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση και να εξασφαλίσει τη θέση της ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. 

Η Άντερσον στοχεύει να συνεχίσει τον ίδιο συνασπισμό με την προηγούμενη κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Στο κοινοβούλιο, που έχει 349 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 και οι Πράσινοι 16. Το Σύνταγμα επιτρέπει τον διορισμό κυβέρνησης και πρωθυπουργού εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (175 βουλευτών+) δεν τους καταψηφίσει.

Η δεξιά αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστών Σουηδών Δημοκρατών, είναι πολύ κατακερματισμένη ακόμη και για να ψηφίσει κατά της κυβέρνησης. Η Άντερσον έχει ήδη τη σιωπηρή υποστήριξη του Κόμματος του Κέντρου, αλλά πρέπει ακόμη να βρει κοινό έδαφος με το Κόμμα της Αριστεράς. Αυτό αποδείχθηκε πως είχε κάποιες δυσκολίες.

Στη δεκάλεπτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, η πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, Νούσι Νταντγκόσταρ, χαρακτήρισε τις συντάξεις ως το κρίσιμο ζήτημα. Το Αριστερό Κόμμα απαιτεί αύξηση της εγγυημένης σύνταξης για περίπου 700.000 συνταξιούχους. Σύμφωνα με την Νταντγκόσταρ, το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει αποτύχει και κατά συνέπεια, υπάρχουν περίπου 300.000 φτωχοί συνταξιούχοι στη χώρα. Η αύξηση των συντάξεων θα πρέπει να είναι «ουσιαστική και κατάλληλη», είπε.

Χωρίς να γίνει κανείς ιδιαίτερα κυνικός, μπορεί να ειπωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν για το Κόμμα της Αριστεράς επίσης μια χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει το προφίλ του και να αυξήσει την υποστήριξη, που σήμερα είναι στο 9% του εκλογικού σώματος. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αλλά τη Δευτέρα η Μαγκνταλένα Άντερσον τις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» και δήλωσε «αισιόδοξη» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)