Παραμένω προσεκτικός για τον ESM – Συνέντευξη Conte στην EurActiv.it

w_55833708-800x450

 

Η Ρώμη παραμένει επιφυλακτική στη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση διαφορετικών σοκ. Αλλά αν οι νέοι κανόνες που διέπουν τη νέα πιστωτική γραμμή θεωρούνται επαρκείς, τότε εναπόκειται στο ιταλικό κοινοβούλιο να αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει ή όχι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte στην EURACTIV Italy σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

 

***

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το δίκτυο της EURACTIV επεκτείνεται

Η EURACTIV Ιταλίας ξεκίνησε επίσημα σήμερα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου). Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Διεθνές Κέντρο Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (www.cesue.eu) σε συνεργασία με την Corriere della Sera.

***

 

Η Ευρώ ομάδα (Eurogroup) έδωσε το πράσινο φως την Παρασκευή (8 Μαΐου) για τη χρήση πιστωτικών γραμμών 240 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την πανδημία. Η απόφαση περιλαμβάνει μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών για τα δάνεια και ευνοϊκά επιτόκια κοντά στο 0,1%.

 

«Στον ESM, όπως έχω πει επανειλημμένα, παραμένουμε προσεκτικοί. Το όργανο έχει σχεδιαστεί για διαφορετικά σοκ και έχει τεθεί σε ένα πλαίσιο κανόνων που αντικατοπτρίζει αυτή την προέλευση », δήλωσε ο Conte.

 

Ωστόσο, αναφερόμενος σε μια επιστολή που εστάλη στην Ευρωομάδα από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis και τον επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων Paolo Gentiloni, είπε ότι βοήθησε να διευκρινιστεί ότι το καθεστώς εποπτείας που συνήθως σχετίζεται με τα πιστωτικά όρια του ΕΜΣ δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε αυτήν τη νέα πιστωτική γραμμή.

 

«Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι οι κανόνες που θα διέπουν τη νέα πιστωτική γραμμή είναι επαρκείς, το ιταλικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο ή όχι η Ιταλία να την ενεργοποιήσει», δήλωσε ο Κοντέ.

 

Η ΕΚΤ έχει παίξει το ρόλο της

 

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην πανδημία, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική έχει δώσει «ισχυρή πρώτη απάντηση».

 

«Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν το ίδιο», είπε, προσθέτοντας ότι εάν η δημοσιονομική απάντηση στην πανδημία δεν είναι δίκαιη για όλους, διατρέχουμε πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις.

 

«Η ΕΚΤ ενεργεί όχι για να προστατεύσει μεμονωμένα κράτη, αλλά για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ορθή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ», σχολίασε ο Κοντέ, σε ερώτηση για τη διαμάχη μεταξύ του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αλλά και της αρμοδιότητας επί των κοινοτικών οργάνων που εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

«Σημαντικό μέρος οι επιχορηγήσεις»

 

Όσον αφορά το συνολικό πακέτο των 540 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το σύστημα απασχόλησης SURE και τα πιστωτικά όρια του ΕΜΣ, ο Conte δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές.

 

Η Ρώμη περιμένει τώρα την πολυαναμενόμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να υποβληθεί σύντομα. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τόσο οι επιχορηγήσεις όσο και τα δάνεια.

 

«Τα κονδύλια πιθανώς θα είναι πλήρως λειτουργικά και θα γίνεται η διαχείρισή τους εντός του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά η ιταλική θέση είναι σαφής: το πρόγραμμα πρέπει να είναι φιλόδοξο όσον αφορά τους πόρους που συλλέγονται στις αγορές», είπε.

 

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει κυρίως να χρηματοδοτήσει τους τομείς και τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, καθώς και να προβλέψει τη διαθεσιμότητα μέρους των πόρων πριν από τον Ιανουάριο του 2021 (τα λεγόμενα εμπροσθοβαρή μέτρα).

 

Επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να παρέχεται σε μακροπρόθεσμη βάση, έτσι ώστε το βάρος της έκτακτης αλλά προσωρινής δημοσιονομικής προσπάθειας που αναλαμβάνουν τώρα τα κράτη μέλη να μπορεί να εξαπλωθεί με την πάροδο του χρόνου.

 

«Οι πόροι πρέπει να δοθούν πρωτίστως στα περισσότερα πληγέντα κράτη και πρέπει να περιλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό επιχορηγήσεων, χωρίς να θέλουν να αποκλείσουν τα δάνεια. Τα κράτη πρέπει να είναι υπεύθυνα για την κατανομή τους σε ένα σαφές πλαίσιο κοινών κανόνων. »

 

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη στα Ιταλικά εδώ.

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά από Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljevic, Επιμέλεια στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

 

X