Παραμένει Βρυξέλλες ή φεύγει για Βερολίνο ο Σούλτς;

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, παρουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Μάρτιν Σουλτς ήταν προσεκτικός στις απαντήσεις του, προκειμένου να μην αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί πολλά κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό, την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το Brexit, απέφυγε να δώσει απάντηση για το αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ή αν θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Παρότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει συμφωνήσει με τους Σοσιαλιστές να προτείνει ένα νέο υποψήφιο, το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ηνία έχουν δύο πολιτικοί του ΕΛΚ, θα αποτελέσει  ισχυρό αντεπιχείρημα για το Κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου ο Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στη θέση του.

Σε ερώτηση που δέχθηκε, απάντησε πως είναι συγκεντρωμένος στο να κάνει καλά τη δουλειά του, ενώ αστειευόμενος πρόσθεσε ότι υπάρχουν χειρότερες προσβολές στη ζωή κάποιου από το να του λένε ότι είναι καλός στη δουλειά του, γεγονός που ερμηνεύεται ως υπόνοια ότι θα παραμείνει στη θέση του. Υπάρχει ωστόσο η φημολογία ότι ο Σουλτς θα θέσει υποψηφιότητα με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ το επόμενο έτος, αντικαθιστώντας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και σε αυτή την ερώτηση, ο Σουλτς αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε επίσης τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε σε σχέση με την ΤΤΙΡ, όπως και για τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ προς τη Ρωσία. Δήλωσε σχετικά: «Είναι στο χέρι της Ρωσίας εάν θα μειωθούν οι κυρώσεις, ο Γκάμπριελ απλά συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διαφορές και να βρεθούν λύσεις, όσα δηλαδή επιβάλλουν οι σχέσεις σε διεθνές επίπεδο».

Ο Γερμανός πολιτικός ανέκαθεν χαρακτηριζόταν για τη ρεαλιστική προσέγγιση των πολιτικών εξελίξεων, χαρακτηριστικό το οποίο έχει διατηρήσει και στη θητεία του στις Βρυξέλλες.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα παραμείνει στην προεδρεία του Κοινοβουλίου, ωστόσο η νοσταλγία για την πατρίδα του μπορεί να αποδειχθεί ικανός λόγος για να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία στο Βερολίνο.

X