Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συντηρητικών-σοσιαλιστών της Ρουμανίας 

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Nicolae Ciuca αντιδρά μετά την ανακοίνωση της τελικής καταμέτρησης των ψήφων για την ψήφο εμπιστοσύνης στο υπουργικό συμβούλιο. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ

Το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που υποστηρίζεται από έναν ευρύ συνασπισμό συντηρητικών του PNL και του UDMR και σοσιαλιστών του PSD. Το υπουργικό συμβούλιο του Νικολάε Τσιούκα πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης. 

Η νέα κυβέρνηση έχει πολλά μπροστά της μετά από σχεδόν δύο μήνες υπηρεσιακών κυβερνήσεων. Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού είναι επειγόντως αναγκαία για να εξασφαλιστεί η καταβολή των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων τον Δεκέμβριο, η κατάσταση με την πανδημία εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αν και λιγότερο κακή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τους τελευταίους μήνες.

Η πρώτη κυβερνητική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης για οργανωτικούς λόγους – το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει δύο επιπλέον υπουργούς και ορισμένα χαρτοφυλάκια τροποποιήθηκαν.

Ο Nicolae Ciuca δήλωσε ότι το θέμα του προϋπολογισμού θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση την Παρασκευή. Η κυβέρνηση πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και να μιλήσει για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)