Ολική επαναφορά των Σοσιαλιστών στην Ρουμανία παρά τις καταδίκες

liviu-dragnea-wikimedia [wikimedia]

Η σπαρασσόμενη από σκάνδαλα αριστερά της Ρουμανίας προβλέπεται να επιστρέψει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τις εκλογές την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο μετά την λαϊκή κατακραυγή που την ανάγκασε να εγκαταλείψει την εξουσία με αφορμή μια πολύνεκρη πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Αλλά η πιθανή επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών, των οποίο ο αρχηγός Ολίβιου Ντραγκνέα εκτίει ποινή φυλάκισης με αναστολή για εκλογική νοθεία, έχει προκαλέσει ήδη ανησυχίες ότι η οποιαδήποτε πρόοδος έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς να αναιρεθεί.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) στην πρώτη θέση με περίπου 40%. Ακολουθεί το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το κεντρώο Ένωση για την Σωτηρία της Ρουμανίας (USR) με συνολικό ποσοστό 35%-40%. Μετά την πυρκαγιά στην ντίσκο στο Βουκουρέστι στις 30 Οκτωβρίου 2015, η οποία στέρησε την ζωή σε 64 άτομα, δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ποντα και την σοσιαλδημοκρατική του κυβέρνηση σε παραίτηση.

Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε στην συνέχεια υπό τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Νταντσιαν Κιόλος πρώην ευρωπαίο Επίτροπο.

Το PNL και το USR έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστήριζαν την παράταση της θητείας του Κιόλος- ο ίδιος ευχαρίστως θα το δέχονταν ως ανεξάρτητος όμως, δεσμευόμενος για σφιχτό προϋπολογισμό. Αλλά το PSD το οποίο αναμενόταν να σχηματίσει ένα συνασπισμό με την Alliance of Liberals and Democrats (ALDE),, θέλει την αποχώρηση του Κιόλος και στη θέση του τον Ντραγκνέα.

Αυτό θα ήταν προβληματικό ωστόσο, καθώς ένας νόμος του 2001 αποτρέπει όποιον έχει καταδικαστεί για έγκλημα να γίνει πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της χώρας Κλάους Ιοχαννις αρνείται να αναθέσει το αξίωμα σε οποιοδήποτε με νομικά κωλύματα. Αυτό επίσης θα απέκλειε μια ολική επιστροφή του Ποντα ο οποίος δικάζεται- στην πραγματικότητα ήταν ήδη υπόδικος ενώ ήταν πρωθυπουργός για πιθανή φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η απουσία μέτρων πυροπροστασίας, τα οποία προκάλεσαν την κόλαση στο κλαμπ Colectiv αποδόθηκε σε δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έκανα τα στραβά μάτια. Για πολλούς Ρουμάνους αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και η τραγωδία έδωσε ώθηση για μια εκστρατεία κάθαρσης στη Ρουμάνια. «Οι επιπτώσεις της διαφθοράς έγιναν ξαφνικά πεντακάθαρες σε όλους: 64 νεκροί», θυμάται ο Μιχαι Πολιτενάου, ιδρυτής μιας ένωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την Initiativa Romania, η οποία συστάθηκε μετά την πυρκαγιά.

Η Διεύθυνση της Ρουμανίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εμπροσθυλακη του όλου εγχειρήματος, είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται πιο πολύ οι πολίτες πίσω από την Εκκλησία και τον στρατό. «Έχουμε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης υπουργούς, γερουσιαστές, βουλευτές και άλλους δημόσιους λειτουργούς», είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας, εισαγγελέας Κοντρουτα Κιοβεσι στο AFP. Το ποσοστό καταδικαστικών της αποφάσεων της πλησιάζει το 90%.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 95% των Ρουμάνων επιθυμούν η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι η πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό δεν θα συμβεί αν το PSD επιστρέψει στην εξουσία. Η κάθαρση έχει «χτυπήσει δυσανάλογα την αριστερά της Ρουμανίας», είπε ο Τσβέτα Πέτροβα από την συμβουλευτική Eurasia Group. «Σαν αποτέλεσμα, εάν ένας αριστερός συνασπισμός έρθει στην εξουσία, θα προσπαθήσει να καθυστερήσει αυτήν την εκστρατεία».

Υποσχέσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Αλλά το PSD αναμένεται να εξασφαλίσει τη νίκη, λόγω της υποστήριξής του από τους πιο ηιλιωμένους Ρουμάνους και την επαρχία της χώρας των 20 εκατομμύριων ανθρώπων της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά ταύτα, 27 χρόνια μετά την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες του δικτάτορα Νικόλαε Τσαουσέσκου και την πτώση του κομμουνισμού, η αδιαφορία των ψηφοφόρων είναι ευρύτατη, με την αποχή να προβλέπεται την Κυριακή να ανέλθει στο 40%. Και οι δύο μεριές, ενώ ανταλλάσσουν προσβολές και γενικά αποφεύγουν κάθε σοβαρή πολιτική κουβέντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχουν δεσμευτεί για μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και για περικοπή φόρων.

Τέτοιου είδους υποσχέσεις έχουν απήχηση στη δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, όπου τα περισσότερα από τα μισά σπίτια της επαρχίας δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και τα παιδιά σε ορισμένα σχολεία κάνουν μάθημα με τα παλτά τους επειδή δεν υπάρχει θέρμανση. «Αν η αύξηση στους μισθούς γινόταν με μια κυβερνητική απόφαση δεν θα υπήρχαν φτωχές χώρες» είπε με διάθεση κριτικής ο Ιονουτ Ντουμούτρου, επικεφαλής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.