Ολάντ: Η Γαλλία δεν μπορεί να εγγυηθεί μόνη της την ευρωπαϊκή άμυνα

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Η Γαλλία μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, αλλά δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Σλοβακία.

«Η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνη της και δεν θέλει να είναι μόνη της», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Γαλλία, η οποία θα αποτελεί την κορυφαία στρατιωτική δύναμη του μπλοκ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ένωσε τις δυνάμεις της με τη Γερμανία προκειμένου να προωθήσουν από κοινού την ιδέα μιας «πιο ενεργής» αμυντικής πολιτικής, με στόχο την αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων, της μεταναστευτικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της για να θωρακίσει την άμυνα της Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με τις συμμαχίες που έχει ήδη σφυρηλατήσει, δηλαδή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρώπη είναι έτοιμη να σταθεί στα δικά της πόδια, αν αυτό χρειαστεί, είπε, αναφερόμενος προφανώς στις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ ότι σε περίπτωση κρίσης, η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία θα μπορούσε να βάλει τα δικά της συμφέροντα πρώτα πριν από τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ.

«Ας γνωρίζουν όλοι ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να υποχωρήσουν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της», τόνισε ο Ολάντ.

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατηγείου άμυνας, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προχωρήσει τώρα που δεν χρειάζεται να ανησυχεί πλέον για την αντίθεση της Βρετανίας σε οποιαδήποτε μορφή ευρωπαϊκού στρατού, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.