Οι υποψήφιοι ηγέτες των Γερμανών συντηρητικών μπαίνουν στο «ρινγκ»

Οι τρεις υποψήφιοι - ο Friedrich Merz, ο Norbert Röttgen και ο Helge Braun - υποσχέθηκαν να εκσυγχρονίσουν το CDU, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα εξακολουθεί να απευθύνεται στην παραδοσιακή συντηρητική κομματική βάση τους. [Shutterstock/nitpicker]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μετά τη συντριπτική ήττα του στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό CDU αναζητά έναν ηγέτη που θα βάλει το κόμμα σε ισχυρές βάσες . Οι τρεις υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ντιμπέιτ την Τετάρτη. 

Οι τρεις υποψήφιοι – ο Φρίντριχ Μερτς, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν και o Χέλγκε Μπράουν – υποσχέθηκαν όλοι να εκσυγχρονίσουν το CDU, κάνοντάς το ταυτόχρονα πιο ελκυστικό στην παραδοσιακή, συντηρητική κομματική τους βάση.

Παρότι όλοι προσπάθησαν να αναδείξουν το προφίλ τους, οι θέσεις τους ήταν στενά συγγενείς μεταξύ τους, με τις διαφορές τους να είναι περισσότερο θέμα λεπτομερειών παρά οράματος για το μέλλον του CDU. 

Ο Ρέτγκεν τόνισε ότι το CDU πρέπει να ανανεωθεί και να εκπροσωπήσει το “πολιτικό κέντρο”, με τον Μερτς να προσθέτει ότι το κόμμα πρέπει να γίνει πιο “σύγχρονο” και “ελκυστικό σε όλες τις γενιές”.

Όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν επίσης ότι οι χριστιανικές αξίες του CDU θα πρέπει να αναδειχθούν περισσότερο. Ο Ρέτγκεν δήλωσε ότι ο χριστιανισμός είναι το “ιδιαίτερο πλεονέκτημα” του CDU, με τον Μπράουν να προσθέτει ότι οι χριστιανικές αξίες θα λειτουργήσουν ως πυξίδα του κόμματος.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του CDU που τα 400.000 μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στα επόμενα χρόνια και θα θέσει τους συντηρητικούς σε νέες βάσεις.

Ενώ ο Μερτς έχει την μεγαλύτερη πέραση στους ηλικιωμένους άνδρες, μέλη του κόμματος, ο Ρέτγκεν είναι δημοφιλής στους νεότερους και στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Ωστόσο, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των μελών του CDU παίζουν πολύ στα χέρια του Μερτς, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του κόμματος είναι τα 60 έτη. Ο Μερτς προηγείται και στις δημοσκοπήσεις, με το 48% των ψηφοφόρων του CDU να δηλώνει ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τους συντηρητικούς. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι υστερούν κατά πολύ, με τον Ρέτγκεν να συγκεντρώνει ποσοστό 20% και τον Μπράουν 14%.

Η ψηφοφορία των μελών για την επιλογή του μελλοντικού προέδρου του CDU θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου. Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους θα επικυρωθεί επίσημα στο συνέδριο του CDU στις 21 Ιανουαρίου. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)