Οι Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Μακεδονίας επιλέγουν νέο ηγέτη και υποψήφιο πρωθυπουργό

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας (SDSM) πρόκειται να επανεξετάσει την παραίτηση του ηγέτη της, Ζόραν Ζάεφ.

ΣΚΟΠΙΑ

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) πρόκειται να επανεξετάσει την παραίτηση του ηγέτη της, Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος και υποψήφιου πρωθυπουργού, αναφέρει το exit.al. 

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι δεν έχει αναθεωρήσει την προηγούμενη παραίτησή του, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να διατηρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόπειρα ψήφου δυσπιστίας για την απομάκρυνση της κυβέρνησής του από το κοινοβούλιο απέτυχε πριν από δέκα ημέρες, αφού δεν επιτεύχθηκε η απαρτία των μισών και πλέον βουλευτών.

Εάν το SDSM δεν μπορέσει να βρει πλειοψηφία στη Sobranje (κοινοβούλιο), οι προοπτικές του δεν είναι καλές.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών των Σκοπίων (IPIS) διεξήγαγε σύντομη τηλεφωνική δημοσκόπηση από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε 1.105 ενήλικες ερωτηθέντες. 

Το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, έχει τη μεγαλύτερη δημοσκοπική δύναμη με 22,5%, σύμφωνα με το IPIS. Το SDSM βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 17,5%. Το αλβανικό κόμμα DUI είναι τρίτο με 6,8%. Η Συμμαχία για τους Αλβανούς κυμαίνεται  στο 3,9% και η Αριστερά (Levica) στο 3,8%.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πιθανή επικράτηση του VMRO-DPMNE στις τοπικές εκλογές. Και είναι ο λόγος που ο Ζάεφ προσπαθεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Sobranje. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///