Φρένο στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία πατάνε οι Πράσινοι

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και του φιλικού προς τις επιχειρήσεις φιλελεύθερου FDP για τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού "φωτεινού σηματοδότη" βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της ομάδας εργασίας, αλλά ενδέχεται τώρα να καθυστερήσουν. [EPA-EFE / CLEMENS BILAN]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και του φιλικού προς τις επιχειρήσεις, φιλελεύθερου FDP για τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού “φωτεινού σηματοδότη” βρίσκονται προς το παρόν στο στάδιο της ομάδας εργασίας, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσουν. Διαβάστε περισσότερα.

Οι 22 ομάδες εργασίας συγκέντρωσαν συνολικά 300 εμπειρογνώμονες, οι διαπραγματεύσεις των οποίων για θέματα όπως ο προϋπολογισμός, οι αιτούντες άσυλο και η προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται να έχουν βαλτώσει. 

“Προς το παρόν βλέπουμε πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά την ουσία των θεμάτων”, εξήγησε ο Μάικλ Κέλνερ, ομοσπονδιακός διευθυντής των Πρασίνων. 

Αντί να συγκεκριμενοποιήσουν τον οδικό χάρτη προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, οι Πράσινοι έχουν ρίξει άμμο στα γρανάζια του επίδοξου καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Οι παρατηρητές ανέμεναν αρχικά ότι οι Πράσινοι θα συγκρουστούν με το FDP, καθώς θεωρείται ότι απέχουν περισσότερο μεταξύ τους σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ωστόσο, οι Πράσινοι φέρονται επίσης να έχουν συγκρουστεί με το SPD για τη θεωρούμενη ως χαλαρή στάση τους απέναντι στα κλιματικά ζητήματα.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η EURACTIV, το θέμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο στη Γερμανία, καθώς η χώρα πρόκειται να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών της σταθμών το 2022, καθιστώντας αναγκαίες τις πρόσθετες μονάδες φυσικού αερίου. 

Το SPD έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στην ενεργειακή αυτή επιλογή, ενώ οι Πράσινοι έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα.

Το αν αυτή η επιβράδυνση των εσπευσμένων διαπραγματεύσεων συνασπισμού θα οδηγήσει σε μια νέα διάλυση όπως το 2017, όταν το FDP είχε ματαιώσει τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να μεσολαβήσουν 172 ημέρες, ρεκόρ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, προς το παρόν δε θεωρείται πιθανό.

“Κάνω ότι μπορώ για να αποτρέψω άλλα τέσσερα χρόνια ακινησίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε στυλ μεγάλου συνασπισμού”, δήλωσε ο Sven Giegold, ένας από τους δέκα βασικούς διαπραγματευτές των Πρασίνων, σε συνέντευξή του στην EURACTIV.

Όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIV, το φρενάρισμα των Πρασίνων είναι ένας τρόπος για να επιτύχουν παραχωρήσεις, ενώ το “φανάρι” αναμένεται να κυβερνήσει τελικά τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια.