Οι ΗΠΑ απεκατέστησαν το διπλωματικό καθεστώς του εκπροσώπου της ΕΕ στην Ουάσινγκτον

[Georgi Gotev]

Μετά την υποβάθμιση του διπλωματικού status της ΕΕ πέρσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι απεκατέστησε τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Ουάσιγκτον στο καθεστώς του εθνικού πρεσβευτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι θα αναγνωρίσει την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον ως ισοδύναμη με αυτή της διμερούς αποστολής στη Σειρά Διαπίστευσης του Διπλωματικού Σώματος.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει δώσει εντολή στον Διευθυντή του Πρωτοκόλλου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να  πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η αλλαγή θα είναι «εφαρμόσιμη άμεσα», πρόσθεσε.

Η απόφαση έρχεται μετά από καταγγελίες από την Ευρώπη όταν, κατά την κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους στις αρχές Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, David O’Sullivan, δεν κλήθηκε με τη συνήθη χρονολογική σειρά, αλλά ειδοποιήθηκε τελευταίος.

Στη Σειρά Διαπίστευσης του Διπλωματικού Σώματος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, David O’Sullivan, εμφανίστηκε μετά από όλους τους πρεσβευτές, οι οποίοι κατατάσσονται στην σειρά ανάλογα με την ημερομηνία παρουσίασης των διαπιστευτηρίων τους.

Πριν από την υποβάθμιση, ο O’Sullivan θα είχε μπει μεταξύ των πρώτων 20 ή 30 πρεσβευτών από τους συνολικά 150 ξένους αντιπροσώπους που έχουν αποσταλεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο, ως εκπρόσωπος ενός «διεθνούς οργανισμού», ήταν τότε ισοδύναμος με τον πρεσβευτή της Αφρικανικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον, Arikana Chihombori Quao.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είδαν αυτή την κίνηση ως απόδειξη των ψυχρών σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την ΕΕ για την αλλαγή εκ των προτέρων, όπως προβλέπει η διπλωματική ευγένεια.

Ο O’Sullivan χαρακτήρισε την υποβάθμιση ως «ατυχές περιστατικό».

Χωρίς να αναφέρει κάπιον λόγο για τον υποβιβασμό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλαντ, δήλωσε ότι η ΕΕ «είναι ένας μοναδικά σημαντικός οργανισμός και ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους της Αμερικής στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευημερίας».

«Η ασφάλεια και η επιτυχία της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό το επίπεδο δέσμευσης και συνεργασίας θα πρέπει να αναγνωρίζεται κατάλληλα από όλους», είπε.

Αν και δεν δόθηκε κανένας λόγος για τον τρίμηνο «υποβιβασμό», η αναβάθμιση συμπίπτει με  την ανάληψη καθηκόντων στην πρεσβεία από τον πρώην ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, αντικαθιστώντας τον O’Sullivan, που υπηρετεί από το 2014, ως εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθέτων, υπό την ηγεσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, προσπάθησε να καθησυχάσει την Ευρώπη για τη συνεχή δέσμευση της Ουάσινγκτον στις διατλαντικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι από την αντιπροσωπεία επέκριναν την υποβάθμιση, μεταξύ των οποίων ο Δημοκρατικός του Κογκρέσου Gerry Connolly, ο οποίος δήλωσε στη EURACTIV ότι η υποβάθμιση ήταν ένα «τρομερό λάθος» από την αμερικανική διοίκηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διορθωθεί πολύ γρήγορα.

[επιμέλεια κειμένου στην ελληνική έκδοση Θοδωρής Καραουλάνης]

X