Οι χώρες της Βαλτικής συζητούν το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται να υποστηρίξουν την Πολωνία

Φωτογραφία που διατίθεται από το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας δείχνει τον Εσθονό Πρόεδρο Alar Karis (L), τον Λιθουανό Πρόεδρο Gitanas Nauseda (C) και τον Λετονό Πρόεδρο Egils Levits στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 15 Νοεμβρίου 2021. [EPA-EFE/ROBERTAS DACKUS/LITHUANIAN PRESIDENTIAL OFFICE].

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΤΙΚΗ

Μετά από κοινές διαβουλεύσεις μεταξύ των προέδρων της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και εικονική συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, τα τρία κράτη της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την Πολωνία εάν επικαλεστεί το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Τα κράτη της Βαλτικής θα υποστήριζαν επίσης το ένα το άλλο σε περίπτωση που ένα από αυτά θεωρούσε απαραίτητη μια τέτοια κίνηση.

Οι τρεις χώρες αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Βίλνιους ότι δεν είναι ακόμη καιρός να παρέμβουν στην κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης και τη «συμπεριφορά» της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. 

Η Λετονία, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται μόνο «ένα βήμα πριν από την επίκληση του άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ», όπως δήλωσε ο Λετονός υπουργός Άμυνας Άρτις Πάμπρικς και μετέδωσαν η Λετονική Ραδιοφωνία και το Εσθονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, «τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη». Στη διάρκεια της ιστορίας του ΝΑΤΟ, το άρθρο αυτό έχει ενεργοποιηθεί έξι φορές.

Μετά τη συνάντηση και την τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας εξέδωσαν δήλωση Τύπου στην οποία προέτρεπαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και να προβεί «στις απαραίτητες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου».

Οι χώρες ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να παράσχει «επαρκή» οικονομική στήριξη για την κατασκευή φυσικών φραγμών και υποδομών στα σύνορά τους.