Ο Ζάεφ θα παραιτηθεί μόνο όταν επιβεβαιωθεί η πλειοψηφία στη Sobranje

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί μόλις εδραιωθεί και ενισχυθεί η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

ΣΚΟΠΙΑ
Τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί μόλις εδραιωθεί και ενισχυθεί η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τη Sobranje.
Μετά από συνάντηση με τον ηγέτη του κόμματος “Εναλλακτική”, Αφρίμ Γκάσι, ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι συζήτησαν διάφορες πτυχές που θα εξεταστούν και από τα δύο κόμματα αλλά και μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Η πρόσκλησή μας είναι η Εναλλακτική να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ο στόχος που έχουμε μπροστά μας είναι οι κανονικές εκλογές, όχι οι πρόωρες εκλογές. Οι συνομιλίες συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα. Θα ενημερώσουμε το κοινό μόλις μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε τη συνεργασία», δήλωσε ο Ζάεφ.
Ο σημερινός συνασπισμός θα έχει πλειοψηφία με τους τέσσερις βουλευτές της Εναλλακτικής. Ο ακριβής αριθμός των βουλευτών του συνασπισμού θα γίνει γνωστός στη συνεδρίαση της Sobranje.
Το SDSM θα εκλέξει νέο πρόεδρο και θα ορίσει τον πρωθυπουργό του συνασπισμού, ο οποίος θα προτείνει στον πρόεδρο Στέβο Πενταρόβσκι ένα πρόγραμμα και μια νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Θεωρείται ότι ορισμένοι από τους σημερινούς υπουργούς θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στη νέα κυβέρνηση και είναι βέβαιο ότι οι υπουργοί του DUI (μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα) δεν θα αντικατασταθούν.
Εάν αυτό το σενάριο πετύχει, το VMRO-DPMNE, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα χάσει την ευκαιρία να πιέσει για πρόωρες εκλογές. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)