Ο Τσιούκα έχει μια ακόμη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση στη Ρουμανία 

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις όρισε και πάλι τον υπουργό Άμυνας Νικολάε Τσιούκα για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις υπέδειξε εκ νέου τον υπουργό Άμυνας Νικολάε Τσιούκα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, ο Τσιούκα υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό που σχηματίζεται από τα κυριότερα κόμματα και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. 

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL, μέλος του ΕΛΚ) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD, που πρόσκειται στο PES) σχημάτισαν έναν απρόσμενο συνασπισμό, μετά από συζητήσεις μερικών εβδομάδων. Σε αυτούς προστίθενται το κόμμα της εθνικής ουγγρικής μειονότητας UDMR και οι εκπρόσωποι άλλων εθνικών μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο ρουμανικό κοινοβούλιο, ελέγχοντας έτσι περίπου το 70% των ψήφων του Κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός θέλει να πιέσει για γρήγορη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, με τους ηγέτες των κομμάτων να δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί μέχρι την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου), περίπου 50 ημέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης υπό τον Φλορίν Τσίτου, τον πρόεδρο του PNL.

«Οι Ρουμάνοι πολίτες περιμένουν από εμάς σταθερότητα και λύσεις», δήλωσε ο Νικολάε Τσιούκα μετά την αποδοχή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Τσιούκα βρίσκεται στη δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά η προηγούμενη προσπάθειά του ήταν ανεπιτυχής, καθώς το PNL ήθελε να εγκαταστήσει κυβέρνηση μειοψηφίας μόνο με τη βοήθεια του UDMR. Ωστόσο, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου παραιτήθηκε από την εντολή του, καθώς το PSD δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το κεντρώο USR, το οποίο συμμετείχε στον συνασπισμό με το PNL και το UDMR μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχουν τα μέλη του.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, το πανδημικό κύμα COVID-19, αλλά και τις αποφάσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση των χρημάτων ανάκαμψης από την ΕΕ.

Τα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι ο συνασπισμός θα διαρκέσει μέχρι το 2024, οπότε και προγραμματίζεται ο επόμενος γύρος εκλογών, και έχουν ορίσει εναλλαγή για τη θέση του πρωθυπουργού, με ένα μέλος του PSD να αναμένεται να πάρει την ηγεσία της κυβέρνησης μετά από 18 μήνες.

(Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)