Ο Τουσκ δηλώνει έτοιμος για να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα στην Προεδρία του Συμβουλίου

[flickr]

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» για όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αποφασίσουν σήμερα (9 Μαρτίου) αν θα ανανεώσει τη θητεία του-παρά την υποστήριξη ενός άλλου υποψηφίου από την πολωνική κυβέρνηση.

«Δεν ευθύνομαι εγώ για τις συγκρούσεις», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (8 Μαρτίου). Σε μια ξεκάθαρη απάντηση στις κατηγορίες από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, ο Τουσκ επέμεινε ότι υπήρξε «αμερόληπτος και πολιτικά ουδέτερος έναντι όλων των 28 κρατών μελών». Η Πολωνή πρωθυπουργός Beata Szydło έγραψε ότι ο Τουσκ «παραβιάζει βάναυσα» την πολιτική ουδετερότητα σε επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες χωρών της ΕΕ σήμερα, μία ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ώρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής, ο Τουσκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι «υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Αυτός είναι ο ρόλος μου και η βαθιά πεποίθησή μου».

Το Δεκέμβριο, ο Τουσκ έδωσε μια ομιλία στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να «σεβαστεί τους ανθρώπους» εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν ο Τουσκ να παραμείνει για άλλα δύο χρόνια μετά την λήξη της τρέχουσας θητείας του το Μάιο, διπλωμάτες υποστηρίζουν. Αλλά η Szydło πρότεινε τον ευρωβουλευτή Jacek Saryusz-Wolski ως επίσημη επιλογή της Πολωνίας για την αντικατάσταση Τουσκ πρόταση η οποία μέχρι στιγμής υποστηρίζεται μόνο από την Ουγγαρία.

Ημέρα της γυναίκας

Μιλώντας μετά από ένα συνέδριο για κοινωνικά θέματα, ο Τουσκ δήλωσε ότι «η καρδιά μου σήμερα [Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας] βρίσκεται με τις Πολωνέζες». Ο Βάλντις Ντομπροβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τις κοινωνικές πολιτικές, επιβεβαίωσε ότι ένα σύνολο προτάσεων το προγραμματίζεται για τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων, το οποίο είναι σήμερα βρίσκεται μέσο όρο στο 16% σε όλη την ΕΕ. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει αρκετές νομικές αλλαγές στις κοινωνικές πολιτικές, ως μέρος της πρωτοβουλίας για τα κοινωνικά δικαιώματα, στις 26 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των νέων κανόνων για τις συμβάσεις εργασίας και του ισοζυγίου επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αναμένονται διακαώς μετά την απόσυρση από την Κομισιόν μιας αμφιλεγόμενης πρότασης για την άδεια μητρότητας, το 2015.

Η διάκριση λόγω φύλου στους μισθούς είναι παράνομη στην ΕΕ. Μια πηγή της ΕΕ είπε ότι είναι «αμφίβολο», ότι η Επιτροπή θα εισαγάγει περισσότερη νομοθεσία για τον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, αλλά ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να συστήσει μέτρα στις χώρες με ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές στο μέσο όρο των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δική του μη δεσμευτική έκθεση τον Ιανουάριο η οποία προτείνει στην Επιτροπή να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις μισθολογικές διακρίσεις και να προχωρήσει με μια νέα πρόταση για την άδεια μητρότητας.

X