Ο Σουλτς κατηγορεί την Μέρκελ για έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο στις 16/07/2017 [Felipe Trueba/EPA]

Ο αρχηγός του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, παρουσίασε τα σχέδιά του για την τόνωση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας, κατηγορώντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για κενές υποσχέσεις.

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελπίζει να νικήσει τη Μέρκελ στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν χάσει τη δυναμική τους προς τις κάλπες μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της επιλογής του προέδρου τον Ιανουάριο.

Παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 10 σημείων για μια σύγχρονη Γερμανία και μια καλύτερη Ευρώπη, ο Σουλτς είπε στους υποστηρικτές του στο Βερολίνο την Κυριακή (16 Ιουλίου) ότι θα αναγκάσει το κράτος να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές και την εκπαίδευση.

«Η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα», δήλωσε.

«Εάν δεν επενδύσουμε σοβαρά στην έρευνα και την ανάπτυξη, στα ηλεκτρικά οχήματα και στις παραγωγικές διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας, θα μείνουμε πίσω», δήλωσε ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχεται σημαντικές προκλήσεις  από εταιρίες που ανήκουν σε τρίτες χώρες ή που επιδοτούνται.

Μια τέτοια αύξηση στις επενδύσεις θα κοστίσει «πολλά χρήματα», δήλωσε ο Σουλτς, αλλά θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθεί έτσι το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρά να σπαταληθεί με την υπόσχεση στους ψηφοφόρους για φορολογικές περικοπές – σαφής υπαινιγμός στους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Ο Σουλτς δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης των φορολογικών κανόνων της Γερμανίας, γνωστών και ως φρένο στο χρέος, αλλά πρόσθεσε: «Εκτός από το φρένο στο χρέος, χρειαζόμαστε και ένα ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων που να διατηρεί την υπόσταση της χώρας μας και την καθιστά βιώσιμη.»

Ο Σουλτς δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δήλωσε προηγουμένως ότι επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια προκειμένου να βελτιώσει την εκπαίδευση και άλλες πρόνοιες.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ και το SPD κυβερνούν σήμερα σε ένα μεγάλο συνασπισμό, αλλά ο Σουλτς δεν είναι υπουργός.

«Το απόλυτο σκάνδαλο»

Όσον αφορά τη Μέρκελ, ο πρόεδρος του SPD κατηγόρησε την καγκελάριο ότι υπόσχεται με έπαρση  στους ψηφοφόρους πλήρη απασχόληση, χωρίς όμως να πει πώς θα το επιτύχει αυτό.

Όταν παρουσίασαν το πρόγραμμά τους νωρίτερα αυτό το μήνα, οι συντηρητικοί της Μέρκελ υποσχέθηκαν στους Γερμανούς περισσότερη αστυνόμευση, περισσότερη στέγαση και πλήρη απασχόληση μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Ο Σουλτς κατηγόρησε επίσης τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενότητας, μετά και τις προσπάθειές τους για επιβολή περισσότερων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα ως μέρος των προγραμμάτων διάσωσης της ευρωζώνης.

«Αν θέλεις να είσαι αρχηγός ενός κράτους στην Ευρώπη, πρέπει να αποκτήσεις πρώτα την εμπιστοσύνη των λαών», δήλωσε ο Σουλτς.

«Κι αυτό είναι για μένα το απόλυτο σκάνδαλο όταν η καγκελάριος λέει:«Έχουμε μεγάλα σχέδια για την Ευρώπη, αλλά θα σας τα αποκαλύψουμε μόνο μετά τις εκλογές».»

Ο Σουλτς δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σκοπό την τόνωση των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της στον πρώτο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το Brexit το 2019.

Η Γερμανία ήδη καταβάλλει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ η οποία ανέρχεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Σουλτς επεσήμανε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι δυο από τις χώρες που λαμβάνουν τα μεγαλύτερα και ποσά του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά αμφότερες απέρριψαν τη φιλοξενία προσφύγων, όπως απαιτείται από την συμφωνία της ΕΕ η οποία συμφωνήθηκε από κοινού για να μοιραστούν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», προειδοποίησε ο Σουλτς, ζητώντας οικονομικές κυρώσεις για τις χώρες που παραβιάζουν το πνεύμα αλληλεγγύης στην ΕΕ.

X