Ο Όρμπαν ξεκινά προεκλογικό αγώνα με υποσχέσεις

Με παροχές ετοιμάζεται για τις εκλογές του 2022 ο Βίκτορ Ορμπαν. Φώτο Αρχείου από παλιότερη προεκλογική του συγκέντρωση. [EURACTIV.com with Reuters]

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπόσχεται να επιστρέψει φόρο εισοδήματος ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικογένειες στις αρχές του 2022 και σχεδιάζει επίσης μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα (20 Σεπτεμβρίου), κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ορμπάν, ο οποίος για πρώτη φορά σε μια δεκαετία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οι βουλευτικές εκλογές να είναι «ανταγωνιστικές», είπε ότι η απότομη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού παρείχε χώρο στον προϋπολογισμό για τα μέτρα αυτά. Η Ουγγαρία συγκέντρωσε περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα προχωρώντας σε μια αναπάντεχη έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις αυξανόμενες δαπάνες και πιθανή καθυστέρηση στην άφιξη των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τον ασφυκτικό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ορμπάν έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα γενναιόδωρων επιχορηγήσεων ανακαίνισης σπιτιού, και την περασμένη εβδομάδα παρέτεινε ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές δανείων για ευάλωτες ομάδες έως τα μέσα του 2022. Είπε ότι η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 5,5% φέτος και ότι υπάρχει ήδη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστροφές φόρων σε όλες τις οικογένειες τον προσεχή Φεβρουάριο. Οι πληρωμές θα περιοριστούν στο επίπεδο του φόρου εισοδήματος που πληρώνει κάποιος που λαμβάνει τον μέσο μισθό. «Συνολικά, η φορολογική αρχή θα επιστρέψει 600 δισεκατομμύρια φιορίνια (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε 1,9 εκατομμύρια γονείς», υποστήριξε ο Ορμπάν στο κοινοβούλιο, εισάγοντας μια εκλογική συνταγή από τους Πολωνούς συμμάχους του, το λαϊκιστικό και εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας είχε θεσπίσει ένα σχέδιο που θα έδινε στις οικογένειες 500 ζλότι το μήνα για κάθε παιδί και επίσης απαλλάσσει τους περισσότερους ανθρώπους κάτω των 26 ετών από την υποχρέωση να πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Ο Orbán επανέλαβε ότι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για άτομα κάτω των 25 ετών θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίσης επιπλέον πληρωμή λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού σε 200.000 (565 ευρώ) φιορίνια από 167.400 φιορίνια (465 ευρώ) επί του παρόντος, λέγοντας ότι οι συζητήσεις με τους εργοδότες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα» συμφωνίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η αύξηση των μισθών είχε καθυστερήσει πολύ και επέκριναν έντονα την κυβέρνηση για αυτό που αποκαλούν αχαλίνωτη διαφθορά, αύξηση των τιμών και τεράστια αύξηση των ανισοτήτων. «Τρία πράγματα έχουν αναπτυχθεί στην Ουγγαρία …. Η πολυτέλειά σας, το μέγεθος των σκαφών αναψυχής και η φτώχεια», δήλωσε ο Peter Jakab, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος Jobbik.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, το Fidesz του Orbán και η ευρεία συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης βαδίζουν για την ώρα σε μια κούρσα στήθος με στήθος.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει γίνει όλο και πιο ριζοσπαστικός στην κοινωνική πολιτική για να προστατεύσει, όπως λέει, τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό, επιβεβαίωσε τη στήριξή του σε έναν νόμο που σύμφωνα με τους ηγέτες της ΕΕ διακρίνει τους ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ και αντιβαίνει στις αξίες της ΕΕ. Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε άτομα κάτω των 18 ετών. «Δεν επιτρέπουμε χώρο για σεξουαλική προπαγάνδα που απευθύνεται σε παιδιά», είπε ο Ορμπαν, αδιαφορώντας για την κριτική από τις Βρυξέλλες.