Ο Όρμπαν στέλνει εκατομμύρια στο εξωτερικό για να αγοράσει ψήφους

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Η στήριξη των ουγγρικών μειονοτήτων αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Fidesz. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η ουγγρική κυβέρνηση στέλνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε γειτονικές χώρες με ουγγρικές μειονότητες. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πρόθεση του Όρμπαν είναι να εξαγοράσει ψήφους των Ούγγρων που ζουν στο εξωτερικό.

“Η υποστήριξη των ουγγρικών εθνικών πληθυσμών που ζουν εκτός συνόρων πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της ουγγρικής εξωτερικής πολιτικής”, είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μετά την υποδοχή του Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες στις 21 Αυγούστου.

Η στήριξη των ουγγρικών μειονοτήτων αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Φιντέζ (Fidesz).

Αφότου ανέβηκε στην εξουσία το 2010 με συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, το Φιντέζ τροποποίησε τον νόμο περί ουγγρικής ιθαγένειας, το 2011 εισάγοντας μια νέα απλουστευμένη διαδικασία απόκτησης της ουγγρικής ιθαγένειας για τους μειονοτικούς πληθυσμούς που ζουν εκτός της χώρας.

Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την πολιτογράφηση πολλών από τα 2,2 εκατομμύρια Ούγγρων που ζουν σε γειτονικές χώρες, δίνοντας την ευκαιρία να επηρεάσουν τις εκλογές στην Ουγγαρία, μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο από 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Το 2010, μόνο 5.400 άτομα από τις γύρω χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ουγγρικού πληθυσμού (Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Ουκρανία) είχαν πολιτογραφηθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Μετά την έγκριση του νόμου, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 601.400 σε 4 χρόνια (2011-2015). Μέχρι το 2017, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζολτ Σέμτζεν ανακοίνωσε ότι οι νέοι Ούγγροι πολίτες έφτασαν το ένα εκατομμύριο.

Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2018, από τις 225.000 ψήφους που προήλθαν από Ούγγρους χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ουγγαρία, το 96% ήταν υπέρ του Φιντέζ.
Ένα ταμείο για να τους κυβερνά όλους

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να διοχετεύει όλο και μεγαλύτερα ποσά στο εξωτερικό. Το κύριο μέσο για τη διανομή αυτών των ενισχύσεων είναι το Ταμείο Μπέθλεν Γκάμπορ (GBF), το οποίο διαχειρίζεται μια κρατική εταιρεία, η οποία δαπάνησε 128 δισ. φιορίνια (351 εκατ. ευρώ) σε “ενισχύσεις για σκοπούς εθνικής πολιτικής” μόνο το 2020, ανέφερε η ιστοσελίδα HVG. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ολόκληρου του ταμείου υποτίθεται ότι θα ήταν 46,5 δισεκατομμύρια φιορίνια για εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με τον Νίκολα Πάτκοβιτς, δημοσιογράφο της Jutarnji List στην Κροατία, το GBF έχει λάβει τουλάχιστον 670 εκατ. ευρώ από το 2011. Τα χρήματα αυτά πήγαν σε εκκλησίες, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης και αθλητικές ομάδες.

Στη Σλοβακία, το GBF χορήγησε περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ σε διάφορα έργα. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ευρώ κατέληξαν σε λογαριασμούς οργανώσεων που συνδέονται με πολιτικούς ουγγρικής καταγωγής. Το πλήρες φάσμα της υποστήριξης από το GBF στη Σλοβακία αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος από το Ερευνητικό Κέντρο του Ján Kuciak (ICKJ).

Η Μπρατισλάβα λαμβάνει γνώση

Φέτος άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερα κεφάλαια. Ορισμένα χρηματοδοτούσαν ουγγρικές γεωργικές εταιρείες για την αγορά καλλιεργήσιμης γης σε γειτονικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή και έστειλε επίσημη επιστολή στον Ούγγρο ομόλογό του Σιγιάρτο. Λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση Όρμπαν απέσυρε το σχέδιο χωρίς εξηγήσεις. Τα γεωργικά κονδύλια προσέκρουσαν επίσης σε εμπόδια στη Ρουμανία, όπου η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο για να καταστήσει αδύνατη την είσοδο ουγγρικών εταιρειών στην αγορά.

Ένα άλλο ταμείο προορίζεται για την ανακαίνιση εκκλησιών στην Ουγγαρία και σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Σλοβακίας, όπου 101 εκκλησίες πρόκειται να ανακατασκευαστούν με 4,3 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό για το έργο υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρόλο που το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας επέκρινε τη Βουδαπέστη επειδή δεν τους συμβουλεύτηκε εκ των προτέρων, οι εκπρόσωποι της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβακία δεν βλέπουν πρόβλημα.

“Δεν πρόκειται για πολιτική. Μίλησα γι’ αυτό με τον υπουργό Κόρτσοκ και πρότεινα στη σλοβακική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τους Ούγγρους που ζουν εδώ. Και ειλικρινά, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν η Σλοβακία υποστήριζε τους Σλοβάκους στο εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο που η Ουγγαρία υποστηρίζει τις μειονότητες της”, δήλωσε στη EURACTIV ο Μπέλα Κεσέγκ, δήμαρχος του Κομάρνο στη νότια Σλοβακία, σε συνέντευξή του.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι υπήκοοι τρίτων χωρών

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των μη κατοίκων υπηκόων της Ουγγαρίας έχει καταλάβει διχαστική θέση εντός της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, με τους πολιτικούς να βρίσκονται υπό πίεση για να αποφασίσουν αν υποστηρίζουν τη διατήρηση της νομοθεσίας για την ιθαγένεια ή την τροποποίησή της.

Ο Πέτερ Μάρκι Ζέι, κοινός υποψήφιος πρωθυπουργός της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του επόμενου έτους, δήλωσε πρόσφατα σε ουγγρική ειδησεογραφική πύλη της Τρανσυλβανίας ότι αμφιβάλλει αν η αγάπη του Όρμπαν για τους Ούγγρους στο εξωτερικό οφείλεται σε ειλικρινή ενθουσιασμό και όχι σε πολιτικό όφελος.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η πολιτική του συνασπισμού της αντιπολίτευσης απέναντι στους Ούγγρους εκτός συνόρων, ο Μάρκι-Ζέι είπε: “υπάρχει συναίνεση στην αντιπολίτευση ότι δεν θα πάρουμε πίσω κεκτημένα δικαιώματα για τους Ούγγρους εκτός συνόρων”.

Υποστήριξε επίσης την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού, που έχει μετατραπεί σε συντηρητικό ηγέτη του Τζόμπικ, Πέτερ Γιάκαμπ, για άμεση εκπροσώπηση των Ούγγρων υπηκόων που δε διαμένουν στην Ουγγαρία στο κοινοβούλιο μέσω εδρών που θα τους παραχωρηθούν. Οι Ούγγροι υπήκοοι χωρίς καταγεγραμμένη διαμονή στη χώρα μπορούν επί του παρόντος να ψηφίσουν για τους καταλόγους των κομμάτων στις ουγγρικές εκλογές με μικτό σύστημα, ενώ οι Ούγγροι κάτοικοι ψηφίζουν δύο φορές.

“Υπήρξε μεγάλη τρομολαγνεία σχετικά με τις ψήφους των Ούγγρων που ζουν εκτός συνόρων, αλλά στην πραγματικότητα ούτε αυτός ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας μέχρι τώρα, το Fidesz δεν έχει κερδίσει με τις ψήφους των Ούγγρων που ζουν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι το προπαγάνδιζε και το θεωρούσε πολιτικό προϊόν”, ανέφερε το Telex στον Πέτερ Μάρκι Ζέι μέσω της Transindex.

Οι Σλοβάκοι ανταποδίδουν

Μετά την ψήφιση του νόμου του Όρμπαν το 2011, η Σλοβακία ανταπέδωσε με δικό της νόμο, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη διπλή υπηκοότητα.

“Ο στόχος της ουγγρικής κυβέρνησης είναι να δεσμεύσει τους Ούγγρους όσο το δυνατόν στενότερα. Το έργο που ξεκίνησε το 2010 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Από τότε έχουν έρθει επενδύσεις και χάρη σε αυτές μπορούμε τώρα να σταθούμε εδώ”, δήλωσε ο Péter Szilágyi, πληρεξούσιος του υπουργικού συμβουλίου του Orbán για την εθνική και εθνοτική πολιτική, σε φεστιβάλ στη νότια Σλοβακία, το οποίο υποστηρίζεται από την ουγγρική κυβέρνηση.