Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός κηρύσσει ανεπιθύμητο τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Mark_Rutte_Dutch_PM_CREDITEuropean-Union-800x450-2 [European Union]

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούττε δήλωσε χθες (9 Μαρτίου) ότι δεν θα επιθυμούσε να κάνει δεκτό τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Ολλανδία, αν ερχόταν να ζητήσει τις ψήφους των Τούρκων που διαμένουν στην Ολλανδία για το συνταγματικό δημοψήφισμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Έχοντας επιβιώσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου απαιτείται για την σταθεροποίηση της χώρας. Ευρωπαίοι πολιτικοί τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται το πραξικόπημα ως πρόσχημα για μαζικές συλλήψεις και απολύσεις.

Η ολλανδική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, ότι η προγραμματισμένη επίσκεψή του ήταν ανεπιθύμητη και δεν λάβει επίσημη υποδοχή αν εξακολουθεί να θέλει να έρθει. «Δεν αφορά τον ίδιο. Αυτός μπορεί να έρθει να επισκεφτεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει αν υπάρχουν οι τουλίπες», δήλωσε ο Ρούττε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Δεν επιθυμούμε να διοργανώσει συγκεντρώσεις».

Μετά που η πόλη του Ρότερνταμ αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, δεν είναι σαφές, που θα του επιτραπεί να μιλήσει. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία και ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι πράξει το ίδιο. Στις Κάτω Χώρες, οι τουρκικές επισκέψεις έρθει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου.

Ο αντι-ισλαμιστής και εθνικιστής Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της επόμενης Τετάρτης, ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος στο σύνολο του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Ολλανδία μετά την ανακοίνωση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων  Φάτμα Σαγιάν των σχεδίων της να επισκεφθεί τη χώρα. Ο Βίλντερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα έχει αρχίσει να χάνει έδαφος προς τα κεντρώα κόμματα, προσπάθησε να επωφεληθεί στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που κυριαρχείται από τις αναφορές του εναντίον του Ισλάμ, της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις τους στην ολλανδική Ταυτότητα.

X