O «Μπάλλος» προκαλεί σοβαρά προβλήματα

Φεύγουν απο το σχολείο πάνω στα θρανία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Credit: facebook/ Marios Kostalas

Η χώρα προετοιμάζεται για δεύτερη ημέρα ισχυρών βροχοπτώσεων καθώς ο “Μπάλος”, η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αναμένεται να επιδεινωθεί. 

Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική, στην ανατολική Πελοπόννησο, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τη Χαλκιδική, καθώς και την Εύβοια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης έκανε έκκληση προς τους εργαζόμενους να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να προτιμήσουν να εργαστούν από το σπίτι τους. Χθες το βράδυ, μάλιστα, διεκόπη η κυκλοφορία στον Κηφισό και το παραλιακό μέτωπο. 

Μετά την καταιγίδα “Αθηνά”, η οποία σφυροκόπησε την πυρόπληκτη Εύβοια το Σαββατοκύριακο, ο “Μπάλος” έφερε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έπεσε χθες στους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη έπεσε στους 6-8 βαθμούς. Στα λευκά, μάλιστα, “ντύθηκαν” ορεινές περιοχές της Φλώρινας

Αθήνα, Πέμπτη 14/10 – facebook/ Marios Kostalas

Οι δρόμοι πλημμύρισαν σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, κυρίως στο κέντρο και στα δυτικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος, ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε να συνδράμει σε περισσότερα από 380 περιστατικά στην Αττική. 

Τριάντα άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από ταράτσες στην Κέρκυρα, όπου οι περιφερειακές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Από χθες, η πυροσβεστική, οι περιφερειακές αρχές και όλες οι άλλες δυνάμεις βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα για την καταιγίδα. Πρέπει να τονίσω ότι ως αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού, αποτρέψαμε δυνητικά δυσάρεστα περιστατικά», δήλωσε Χρήστος Στυλιανίδης στον Τύπο. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ακόμα ότι απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα ή σε σημεία όπου υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια, σε συντονισμό με τις περιφερειακές αρχές και τους δήμους. Δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ παρόμοιο σκηνικό παρατηρήθηκε και στο Αλεποχώρι της Κρήτης, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό τον περασμένο μήνα.

 

 

 

 

Επαναλαμβάνοντας τη φιλοσοφία της πολιτικής προστασίας της κυβέρνησης που επικρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, ο Χρ.Στυλιανίδης δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση ζωών και ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και να αποφύγουν τις μετακινήσεις αν είναι δυνατόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για αυτό λέγοντας πως υπάρχουν διαχρονικές αδυναμίες μεν, «αλλά το να μην δουλεύει το κράτος καθόλου, ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει. Εύχομαι κουράγιο και αντοχή στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται» έγραψε στο twitter.