Ο Μακρόν ζητά κοινή στάση της ΕΕ, για τις επιθέσεις της Δαμασκού στην Ιντλίμπ

Emmanuel Macron [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «στρατιωτικές επιθέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ» στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτυλίσσεται «ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα».

«Δεν μπορούμε σήμερα να συνεδριάσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από εμάς», τόνισε κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και εβδομάδες διαδραματίζεται ένα από τα χειρότερα ανθρωπιστικά δράματα» στην περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέφυγαν από μια επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων υποστηριζόμενη από τη ρωσική αεροπορία.

«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξάγονται εδώ και εβδομάδες από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ εναντίον των αμάχων πληθυσμών της Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές, τρομοκράτες: πρέπει να τους πολεμήσουμε και εμείς είμαστε, στο πλαίσιο του συνασπισμού, σε αυτή τη μάχη. Ωστόσο επίθεση δέχονται και οι άμαχοι πληθυσμοί και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ιατρικά κέντρα».

«Ζητώ από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον μη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη σφαγή αμάχων πληθυσμών», επισήμανε.

Ο Μακρόν θέλει οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν μια «ισχυρή θέση στο θέμα αυτό».

X