Ο Μακρόν στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας

[GERARD BOTTINO/Shutterstock]

Το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμμανουήλ Μακρόν έχει μπει στο στόχαστρο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης αλλά και έχει γίνει θύμα επιθέσεων μέσω ίντερνετ πάλι από το εσωτερικό της Ρωσίας με στόχο την συνδρομή στις προεκλογικές εκστρατείες των αντιπάλων του, οι οποίοι διάκεινται πιο φιλικά προς τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματός του, τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου).

Τα σχόλια από τον Ρισάρ Φεράντ, γενικό γραμματέα του κόμματος του Μακρόν En Marche!, σηματοδότησαν την πρώτη άμεση καταγγελία από ένα γαλλικό πολιτικό κόμμα εναντίον των δυνάμεων εκείνων στη Ρωσία οι οποίες προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Ο Φεράντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα διάκειται ευνοϊκά υπέρ της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν και του κεντροδεξιού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία «ξένη ανάμιξη» στις εκλογές.

 

Αναφέροντας το παράδειγμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν επέμβαση του Κρεμλίνου, δήλωσε, «όταν οι Αμερικανοί το κατάλαβαν, ήταν ήδη πολύ αργά».

Ο Μακρόν, ένας ανεξάρτητος κεντρώος, κάλυψε το κενό που άφησε ο Φιγιόν μετά το σκάνδαλο με τις αμοιβές της γυναίκας του, και πλέον θεωρείται φαβορί για να κερδίσει στο δεύτερο γύρο την Λεπέν, η οποία είναι γνωστή για τα αντιευρωπαϊκά αισθήματά της και υποστηρίζει την ρωσική πολιτική για την Ουκρανία. Ένα δημοσίευμα στις 4 Φεβρουαρίου στη γαλλική γλώσσα του online ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ ανέφερε ότι οφιλορώσος κεντροδεξιός βουλευτής Nicolas Dhuicq δήλωσε ότι ο Μακρόν είναι μια μαριονέτα των ΗΠΑ και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και ότι σύντομα θα γίνουν δημόσιες αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή.

Το δημοσίευμα αυτό  φαίνεται να έπαιξε ρόλο στη διάψευση που προχώρησε ο Μακρόν για να καταρρίψει τις φήμες για εξωσυζυγική ομοφυλοφιλική σχέση. Ο Φεράντ δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today και το Sputnik, ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διασπείρουν «ψεύτικες ειδήσεις», με στόχο την αλλαγή της στάσης της κοινής γνώμης εναντίον του Μακρόν.

«Είναι σαφές ότι η ακροδεξιά και η δεξιά και οι υποψήφιοί τους εκτιμώνται πολύ (στη Ρωσία), ενώ εμείς ζητάμε μια ισχυρή Ευρώπη, μια δυνατή Ευρώπη. Είναι προφανές, αντικειμενικά, ότι ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προφανώς δεν το θέλουν αυτό», είπε. Ο Φιγιόν, ο οποίος έχει δει το προβάδισμα του να εξανεμίζεται μετά το σκάνδαλο με  την σύζυγό του, έχει μιλήσει θετικά για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Ψεύτικες ειδήσεις»

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται ότι ενεργούν ως ο μηχανισμός προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν μια εναλλακτική άποψη η οποία αγνοείται από τα κατεστημένα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Στο δημοσίευμα του Sputnik, ο Dhuicq κατηγόρησε τον Μακρόν, ότι είναι πράκτορας «το μεγάλου αμερικανικού τραπεζικού συστήματος».

Ο Φεράντ δήλωσε ότι η εκστρατεία του Μακρόν έχει δεχτεί «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες» πλήγματα από δίκτυα, βάσεις δεδομένων και ιστοσελίδες προερχόμενες από το έδαφος της Ρωσίας. «Αυτό που θέλουμε είναι οι αρχές να επιληφθούν του θέματος και να εγγυηθούν ότι δεν υπάρχει καμία ξένη παρέμβαση στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Φεράντ. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανέφεραν σε μια έκθεση τον περασμένο μήνα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διευθύνει μια εκστρατεία στον κυβερνοχώρο για να βοηθήσει τις εκλογικές πιθανότητες Τραμπ αμαυρώνοντας συστηματικά την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στην προεδρική κούρσα 2016.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε  Ντριάν έχει προειδοποιήσει για «κυβερνο αποσταθεροποίηση» και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αμυντικές υπηρεσίας και οι υπηρεσίες πρόκειται σύντομα να συνεδριάσουν υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα. Η Elysée δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει καμία τέτοια συνάντηση.

X