Ο Juncker «επιβιώνει» και ενισχύεται από την πρόταση μομφής

juncker-sculz-photo.jpg

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Junker που είχε κατατεθεί από 76 ευρωβουλευτές μη εγγεγραμμένους και μέλη της πολιτικής ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας.

Με 461 ψήφους κατά, 101 υπέρ και 88 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση μομφής κατά της ομάδας του Γιούνκερ λόγω του σκανδάλου φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο.

Ενισχυμένος από την πρόταση μομφής ο Juncker

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Juncker βγήκε πιο ενισχυμένος από την πρόταση μομφής. Στις 22 Οκτωβρίου, όταν η Ευρωβουλή ενέκρινε την ομάδα του στην Κομισιόν, έλαβε 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber τόνισε ότι η πρόταση μομφής δεν στρεφόταν κατά του Juncker αλλά κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απόπειρα των ευρωφοβικών σήμερα να αποσταθεροποιήσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απέτυχε», είπε, κάνοντας παράλληλα επίθεση κατά του πρώτου μετεκλογικού «φλέρτ» της Marine Le Pen με τον Βρετανό αντιευρωπαϊστή Nigel Farage.

«Εάν Le Pen και Farage θέλουν να συνεχίσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα το επιτρέψει».

Συμπλήρωσε ότι ο Juncker με τις πρωτοβουλίες του κατά της φοροδιαφυγής, κατέστησε σαφές ότι απαιτείται δράση, και έχει λάβει τα σωστά βήματα για το σκοπό αυτό. «Εμείς τον υποστηρίζουμε πλήρως σε αυτήν την πορεία. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στη φορολογική αδικία στην Ευρώπη. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των κρατών μελών. Αυτά είναι υπεύθυνα για φορολογικά θέματα».

Εξεταστική επιτροπή για τη φοροδιαφυγή ζητά η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Αρχικά την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής την είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών. Σημειώνεται μάλιστα, ότι η Αριστερά είχε καταστήσει σαφές πως δεν επρόκειτο να δεχθεί υπογραφές από «ακροδεξιούς» ευρωβουλευτές.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αριστερά τονίζει ότι η ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας «με τις ακροδεξιές υπογραφές τους» απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην πρόταση μομφής, και υπογραμμίζει την ανάγκη διοεξαγωγής έρευνας για την φοροδιαφυγή στην ΕΕ από την Ευρωβουλή.

«Ζητούμε τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη φορολογία, καθώς και μια σωστή έρευνα σε φορολογικές αποφάσεις σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι η φοροδιαφυγή των εταιρειών είναι ως επί το πλείστον νομικό στην ΕΕ, προκαλώντας έναν διαγωνισμό φοροδιαφυγής μεταξύ των κρατών μελών».

EurActiv

X