Ο Γκάμπριελ στηρίζει την παραμονή Σούλτς στη θέση του Προέδρου του ΕΚ

Το σχέδιο του Μάρτιν Σούλτς να παραμείνει στη θέση του Προέδρου του ΕΚ μέχρι το 2019 έχει συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη, αυτή τη φορά από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (δεξιά). [European Parliament]

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) θέλει τον Μάρτιν Σούλτς να συνεχίσει τον ρόλο του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε αντίθεση με την προηγούμενη άτυπη συμφωνία των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων, αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τον καλύτερο δυνατό πρόεδρο», υποστήριξε ο αρχηγός του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική εφημερίδα Bild χθες (18 Ιουλίου). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έχει επίσης ταχθεί υπέρ της παραμονής Σούλτς πέρα από τον Ιανουάριο.

Ο Γκάμπριελ αναγνώρισε μεν την άτυπη συμφωνία κατά την οποία ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα αφήσουν τις θέσεις τους μετά από μισό εξάμηνο, αλλά τους συμβουλεύει «θερμά» να παραμείνουν στη θέση τους. «Ο Τούσκ, ο Γιούνκερ και ο Σούλτς συνεργάζονταιι στενά και καλά μαζί, οπότε σε αυτή την περίπτωση, έχει νόημα να συνεχίσουν», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το Κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) συμφώνησαν ανεπίσημα στην αρχή της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου ότι μετά τα πρώτα  δυόμισι χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017 ο Σούλτς θα παραχωρήσει τη θέση του σε ένα υποψήφιο του ΕΛΚ.

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες αμφισβητούν σταδιακά τη συμφωνία και πριν από λίγες μέρες πήραν την ανανεωμένη υποστήριξη του Γιούνκερ, ο οποίος είπε στην εφημερίδα Der Spiegel ότι σε αυτές τις «δύσκολες στιγμές» η ΕΕ χρειάζεται «σταθερότητα».

Ο Γκάμπριελ επανέλαβε την άποψη του προέδρου της Επιτροπής: «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μικροπρεπείς κομματικές πολιτικές αυτή τη στιγμή.»

Ο Γενικός Γραμματέας του χρηστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Πίτερ Τάουμπερ διαφώνησε και ζήτησε η συμφωνία να γίνει σεβαστή. «Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν κι άλλες προσωπικότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μπορούν να του δώσουν ισχυρή φωνή. Δεν είναι ανάγκη να παραμείνει ο Μάρτιν Σούλτς», υποστήριξε. Παραδέχτηκε ότι ο Σούλτς είναι «ίσως» η σταθεροποιητική δύναμη του κόμματός του, αλλά «αυτό δεν είναι αρκετό».