Ο Έτινγκερ προειδοποιεί τη Γερμανία ότι θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα μετά από το Brexit

Ο Günther Oettinger

Η Γερμανία και άλλοι συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ χθες (27 Φεβρουαρίου).

Η καθαρή συνεισφορά της Βρετανίας, η οποία ανήλθε περίπου στα 9 δις €, δεν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί πλήρως με τις μελλοντικές περικοπές στον προϋπολογισμό, ο Έτινγκερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κάνει τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ κάθε χρόνο με περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια €. Σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 4,5 δις € το 2019 και το 2020, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Ανώτεροι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συρρικνωθεί εάν η συμμετοχή της Βρετανίας σταματήσει.

Ο Έτινγκερ δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει περαιτέρω περικοπές στις γεωργικές επιδοτήσεις, αλλά απαιτείται η αύξηση της χρηματοδότησης για άλλα θέματα τα οποία οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αναλάβουν, όπως η αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης και η ενίσχυση της κοινής άμυνας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση χθες να περιορίσει τις «υπεραισιόδοξες» εκτιμήσεις για το Brexit και προέτρεψε τους υπουργούς να επιδείξουν «λίγο περισσότερη γοητεία» στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Σε μια ευθεία επίθεση ενάντια της σημερινής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών δήλωσε επίσης ότι ήταν καιρός να σταματήσει τις επιθέσεις σε όσους διαφωνούν με το όραμά της για μια σκληρή ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχω παρακολουθήσει με αυξανόμενη ανησυχία τους Βρετανούς να χειραγωγούνται στο να προσδοκούν ένα μέλλον το οποίο φαίνεται να είναι εξωπραγματικό και υπεραισιόδοξο», δήλωσε ο Μέιτζορ σε μια ομιλία του στο think tank Chatham House. «Τα εμπόδια παραμερίζονται ως κάτι το οποίο δεν θα έχει επιπτώσεις, ενώ οι ευκαιρίες διογκώνονται σε υπερβολικό βαθμό». Ο Μέιτζορ είπε ότι δεν προβλέπει ότι η Βρετανία θα μπορεί να προχωρήσει σε πολλές εμπορικές συμφωνίες όταν φύγει από την ΕΕ, και προειδοποίησε ότι «αυτοί που είναι πιθανότερο να βλάψει, θα είναι εκείνοι που είναι λιγότερο ικανοί να προστατεύσουν τον εαυτό τους».

Λίγες εβδομάδες πριν από την προθεσμία την οποία έθεσε από μόνη της η Μέι για την έναρξη των συνομιλιών Brexit μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ο πρώην ηγέτης την προέτρεψε να υιοθετήσει ένα διαφορετικό τόνο. «Λίγη περισσότερη γοητεία, και λιγότερη φθηνή ρητορική, θα κάνουν πολλά για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Η Μέι μπορεί να μην προκαλέσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την έναρξη μιας διετούς αντίστροφης μέτρησης για το διαζύγιο, χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Ένα νομοσχέδιο της επέτρεψε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις που εγκρίθηκε απο τη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο μήνα, αλλά τη Δευτέρα τα μέλη της Άνω Βουλής των Λόρδων άρχισαν να συζητούν για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστέρηση.

Η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία θα μπορούσε να έρθει την Τετάρτη (1 Μάρτιου) σχετικά με την τροποποίηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πάνω από τρία εκατομμύριων Ευρωπαίων οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Βρετανία.

Μια άλλη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα για την κατοχύρωση δια νόμου της δέσμευσης της κυβέρνησης να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ψηφίσει για την τελική συμφωνία του Brexit.

Οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά το κόμμα της διαθέτει μόλις 252 μέλη από περίπου 800 στη Βουλή των Λόρδων. Ο πρώην υπουργός Heseltine είναι μεταξύ των ανταρτών των Συντηρητικών οι οποίοι θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τους Εργατικούς και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην υποστήριξη κινήσεις για να δώσει στο Κοινοβούλιο μια τελική ψηφοφορία. Ο Heseltine ακόμη πρότεινε η Βρετανία θα μπορούσε να ανακαλέσει την απόφασή της, αν το δημόσιο αίσθημα αλλάξει πριν από την αποχώρηση από την ΕΕ. «Οι αντίπαλοί μου θα υποστηρίξουν ότι οι άνθρωποι έχουν μιλήσει, η εντολή έχει εξασφαλιστεί και το μέλλον έχει καθοριστεί. Η εμπειρία μου στέκεται ενάντια σε αυτό το επιχείρημα», έγραψε στη Mail την Κυριακή.

X